Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар открио став Америке у вези са формирањем ЗСО /видео/

© Фото : Скриншот/Јутјуб/Косово онлајнСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да САД неће наметати став о Заједници српских општина, али и навео да не би требало да постоји модел који угрожава суверенитет такозваног Косова, преноси Репортери.
"Наш став у вези са оснивањем ЗСО је да не би требало да постоје модели који угрожавају суверенитет Косова. Став САД није да намеће било шта обема странама, али ми можемо помоћи", рекао је Ескобар на заједничкој конференцији за новинаре са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Ескобар је рекао да САД нису део дијалога или преговора, али да прелиминарни договори морају да се спроведу.
"Нисмо ишли са писаним предлозима нити желимо било шта да намећемо, али две земље морају да имају јасне визије. Радићемо у оквиру процеса дијалога", рекао је Ескобар, а пренео портал Косово онлајн.

Лајчак: Косово и Србија треба да оставе прошлост иза себе и нормализују односе

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да ЕУ и САД имају блиску сарадњу и да је заједничка посета доказ томе, преноси Коха.
Лајчак је на конференцији за медије истакао да обе стране желе да Београд и Приштина оставе прошлост иза себе и нормализују односе.
"Дијалог видимо као кључни приоритет на Западном Балкану и верујемо да ће нормализација односа не само решити нерешена питања, већ ће допринети стабилности у региону, али ће донети и користи грађанима. То ће отварати радна места, развијаће привреду", рекао је Лајчак.
Према његовим речима, дводневна посета Косову је била веома продуктивна.
"Јасно смо ставили до знања да поштујемо косовске принципе у дијалогу. Такође смо рекли да очекујемо бржи напредак у дијалогу прошле године, али се надамо да ће тако бити и ове године", навео је Лајчак и додао да постоје сви елементи да се дијалог убрза.
Према његовим речима, дијалог није питање Владе, већ је од виталног значаја за Косово. Лајчак је рекао да и цивилно друштво може да игра веома важну улогу у томе.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
СРБИЈА
Америка спремна принудом да натера Приштину на најважнију обавезу или је у игри нова подвала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала