Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић пренео Ескобару и Лајчаку: Србија поуздан партнер, а Приштина... /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Александра Вучића, Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака у Београду
Састанак Александра Вучића, Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са специјалним америчким изаслаником за Балкан Габријелом Ескобаром и представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Вучић се прво састао са Габријелом Ескобаром у Вили „Мир“ у Београду. После Ескобара, Вучић се састао и са Мирославом Лајчаком. Уследио је заједнички састанак Вучића, Ескобара и Лајчака.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Габријела Ескобара и Александра Вучића у Београду
Састанак Габријела Ескобара и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Састанак Габријела Ескобара и Александра Вучића у Београду
На трилатералном састанку тројица званичника дотакла су се кључних тема од значаја за одрживу будућност и стабилност региона, као и економског напретка Србије и Западног Балкана.

Разговори о дијалогу Београда и Приштине и ситуацији у региону

Вучић је захвалио Ескобару и Лајчаку на личном залагању за наставак дијалога између Београда и Приштине, нагласивши да Србија поштује њихове напоре у циљу стабилизације региона, као и да оба званичника својим прагматичним приступом и посвећеношћу дају велики допринос како би се обезбедила атмосфера неутралности у самом процесу дијалога.
Председник је подвукао да Србија, као озбиљан и поуздан партнер у свим важећим и потписаним споразумима, поступа одговорно и испуњава своје обавезе, док истовремено наилази на континуиране покушаје власти у Приштини да једностраним провокацијама и нереалним очекивањима од посредника у дијалогу, избегну испуњавање својих обавеза, што умногоме омета даљи ток разговора.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака у Београду
Састанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Састанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака у Београду
Амерички изасланик Ескобар и специјални представник ЕУ Лајчак нагласили су да подржавају наставак конструктивног дијалога Београда и Приштине, као и интеграцију Западног Балкана у Европску Унију, истакавши да је од кључног значаја да обе стране испуне све обавезе из дијалога.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, посебно је нагласио да ЕУ и САД тесно сарађују и деле исту визију када је у питању процес дијалога, као и будућност целог региона у Европској унији, додавши да су њихови напори усмерени на постизања свеобухватног споразума и имплементацији свих досадашњих потписаних споразума.
Председник Вучић је још једном захвалио двојици званичника на посвећености и изразио уверење да се тек уз одговорно улагање додатних напора обе стране у дијалогу може доћи до компромисног решења и заједничког језика у интересу и Срба и Албанаца, али и европске будућности Србије и целог региона, пренео је РТС.
Пре доласка у Београд, Ескобар и Лајчак боравили су у Приштини.

Дачић и Ескобар: Односи Србије и САД иду излазном линијом

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а саговорници су се сложили да се односи између САД и Србије развијају узлазном путањом и да постоји обострана спремност за њихово продубљивање.
Ексобар је рекао да САД снажно подржавају процес европских интеграција Србије, као и читавог региона и да у наредном периоду очекују напредак.
Саговорници су разговарали и о предстојећим изборима у Србији, који ће бити одржани 3. априла 2022. Дачић је рекао да Србија активно ради на унапређењу свог изборног процеса имплементирајући договоре постигнуте у међустраначком дијалогу, а Ескобар је изразио уверење да ће предстојећи избори бити одржани у фер и демократској атмосфери и да ће на њима учествовати све политичке странке.
На интересовање Ескобара, Дачић га је информисао о реформама у области правосуђа за које је било неопходно извршити промену Устава. Објаснио је да ће одлука о промени Устава, која је потврђена на референдуму следеће недеље бити потврђена у Народној скупштини.
Ескобар је честитао на напретку оствареном у реформским процесима у области правосуђа и успешно реализованом референдуму на којем су потврђене уставне промене, пренео је Танјуг.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
СРБИЈА
Ескобар открио став Америке у вези са формирањем ЗСО /видео/
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СРБИЈА
Шта доносе Лајчак и Ескобар: „Белгијски“ модел ЗСО нема везе са „бриселским“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала