- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта то зна Лондон: Британци шаљу војнике у БиХ на миг САД — порука и Русији

© Sputnik / Михајил Фомичјов / Уђи у базу фотографијаБританска војска
Британска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Америка не може да води више операција широм света истовремено, све док траје њена операција против Русије на истоку Европе и сучељавање са Кином на Далеком истоку. Зато у појединим регионима користи услуге својих савезника. У том смислу треба посматрати и најаву Велике Британије да ће појачати војни ангажман у БиХ.
Вест да Лондон намерава да се војно ангажује у БиХ потврдила је бањалучким „Независним новинама“ британска амбасада у Сарајеву.
„Уједињено Краљевство остаје снажно посвећено сигурности и стабилности БиХ и целог Западног Балкана. Иако немамо планове за повећање присуства у погледу учешћа у мировној операцији, сагледавамо начине да појачамо наш војни ангажман у БиХ, укључујући билатерално и путем Главног штаба НАТО-а у Сарајеву“, навели су из Амбасаде.

Лондон је продужена рука Вашингтона

Поред Лондона, као заступници вашингтонских геополитичких планова делују и ЕУ и Немачка, објашњава геополитичар Срђан Перишић. Међутим, једино је Велика Британија у целој тој групи држава, једини искрени савезник Америке. Отуда интензиван британски ангажман на Балкану, сматра он.

„Британска политика је таква да она реализује вашингтонске интересе, а они су такви да колико год је могуће онемогуће Републику Српску да успешно спроведе процес враћања надлежности која су насилно отета у последњих 26 година“, објашњава он.

Симптоматично је што Британија појачање војног ангажовања увек најављује у изборној години у БиХ. Перишић подсећа да се слично догодило и пред прошле изборе пре четири године, када је Лондон у Сарајево послао тим од четрдесетак војника-специјалиста за информациони рат.
Босна и Херцеговина  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
РЕГИОН
Велика Британија се војно враћа у БиХ
Сада, ситуација је мало другачија у односу на 2018. годину — британски ангажман на Балкану је интензивнији — Стјуарт Пич је именован за специјалног британског изасланика за Западни Балкан, а британски парламентарци пре десетак дана посетили су БиХ. И сви они, каже Перишић, имају исту функцију — да врше политички и психолошки притисак на Републику Српску. Међутим, додаје наш саговорник, у британској политици нема реалне снаге.
„Британија нема снаге да овде намеће решења, већ је само продужена рука америчке геополитике, која је онемогућена да делује широм света јер је заокупљена Русијом“, констатује Перишић.
Из британске најаве произилази да се њихови војници не би враћали у састав мировних снага које су још распоређене у БиХ (ЕУФОР), из којих су изашли када су изашли и из ЕУ, већ на други начин. Јачање војног ангажмана било би реализовано, или преко НАТО, или путем билатералног споразума са БиХ.
Излазак из ЕУ ставио је Британију у лакшу позицију за деловање у БиХ, сматра Перишић, јер сада може да делује привидно самостално. Привидно, додаје, зато што на тај начин више држава, односно савеза делује на истом правцу, а њиховим бројем показују наводну јачину. То, међутим, говори о њиховој немоћи да наметну решења из деведесетих година.

Британија нема довољно војника да би их послала у БиХ

Према речима новинара Синише Љепојевића, уопште није јасно због чега би Британија уопште обнављала војно присуство у БиХ. Тамо, како каже, нема рата нити ће га бити. Британија би могла да повећа војно присуство преко НАТО. Међутим, и чланице ЕУФОР-а су чланице НАТО, тако да и у том сегменту постоје нејасноће.
Све то указује да британска иницијатива представља пропагандни потез и да нема везе са стварношћу, наглашава Љепојевић.

„На основу претходних изјава министарке спољних послова Лиз Трас, јасно је да је ово порука упућена Русији због тога што Запад верује да Русија има утицаја у БиХ“, каже он.

Посебан проблем је стање политичких прилика у Великој Британији, али и стање у британској војсци, додаје Љепојевић.
„Оружане снаге Велике Британије у овом часу имају најмањи број војника у последњих 200 година. Са којим војницима они мисле да дођу у БиХ и зашто? Шта то значи? Кажу да ће да бране Босну. Од кога?“, пита се Љепојевић.
И тако мала армија растегнута је по светским меридијанима — Британија је недавно послала трупе у Мали како би помогла француске мировњаке у земљи растрзаној грађанским ратом; у Естонији има стационирано око 4.000 војника, колико има и у Немачкој и базама у Бахреину и Оману. И то је, према Љепојевићевом мишљењу, максимум за малобројну британску армију.
„Британија сада глуми светску силу и прикрива свој унутрашњи хаос. У политичкој Британији заиста је прави хаос и сада неко гата шта би било добро да се уради. Иначе, од тога, реално говорећи, нема ништа. То је чиста пропаганда“, закључује Љепојевић.
За српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јачање британског војног присуства у БиХ је неприхватљиво.
„Сматрам да је постојећи контингент војника у саставу мисије Алтеа сасвим довољан и да БиХ нема изазове који би захтевали додатне снаге“, нагласио је он.
Српски члан Председништва је додао да нико од легитимних представника мировне мисије у БиХ није говорио о потреби проширивања мисије, нити о угрожавању стабилности у БиХ, те да не види разлог због чега би Британци овде дошли.
„Зато је легитимно, али и логично да сумњам у намере Британаца који су изашли са овом иницијативом и то баш у изборној години“, истакао је Додик.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РЕГИОН
Додик: Неприхватљива најава британске Амбасаде о јачању војног присуства у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала