- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бечић: Договор садашње већине или избори

© Фото : Youtube/Predsjednik Skupštine Crne Gore/PrintscreenАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Уколико се у Скупштини Црне Горе изгласа скраћење мандата парламенту, то би значило да се морају расписати превремени парламентарни избор, изјавио је председник Скупштине Алекса Бечић. Он је у емисији "Аргументи" на ТВЦГ казао да према Уставу изгласавањем такве одлуке пада Влада, а председник државе је у обавези да распише изборе.
Влада у техничком мандату, објашњава Бечић у емисији "Аргументи", наставља да функсионише до избора владе у новом саставу по Уставу. Парламент је, додаје Бечић, такође, у техничком мандату.
Због тога ће се, истиче Бечић, ући у кампању за парламентарне изборе, преноси РТЦГ.
"Ако би сутра посланици са најмање 41 гласом, у 10 сати, изгласали одлуку о скраћењу мандата, имали би ситуацију да можемо слободно са редовним локалним изборима у мају да имамо ванредне парламентарне изборе", казао је Бечић.
Тиме би, наводи Бечић, спустили тензије и релаксирали атмосферу.
"Политички субјекти да се усмјере да воде кампању и представе програме да сви допринесемо томе и да грађани разријеше ову ситуацију", казао је Бечић.
Он је рекао да је увијек позивао на компромис, те да је лако посезати за тешким ријечима.
"Једна тешка ријеч повлачи другу тешку ријеч. Људи се лако удалајавју, теже проближавају. Ја сам се трудио да афирмишем приступ који подразумијева компромис и дијалог", казао је Бечић.
Он је нагласио да грађани дају свој суд на изборима, те да сваки клуб посланика има право да доноси одлуке и да бира најбоље опције.
"Позивам да се поштује 30. август", навео је Бечић.
Како је наглаисо, ако неко предложи приступ који би подразумијевао пријевремене изборе као најбољи излаз из ове ситуације, никакав проблем.
"Тренутком скраћења мандата Скупштини, Влада пада, она наставља као и парламент у техничком мандату и улазимо у период изборне кампање", рекао је Бечић.
Он је подсјетио да је Законодавни одор већином гласова дао зелено свјетло за предлог одлуке о скраћењу мандата, али да опозициони представници у одбору томе нијесу дали подршку.
"Циљ опозиције по дефиницији је да се бори за ванредне изборе. При садашњем стању, ово ме наводи на закључак да или постоје неке закулисне радње или да се надају да ће дио већине ићи ка томе да се ипак прекроји изборна воља грађана Црне Горе", навео је Бечић.
Он је рекао да је рјешење договор унутар постојеће парламентарне већине плус мањинске странке, или да се одмах иде на пријевремене изборе.
"Све друго је пут у прекрајање изборне воље грађана", истакао је Бечић.
Он је рекао да треба разјаснити дилему да ли је дио садашње већине спреман да се договора о формирању владе која би зависила од воље ДПС-а у црногорском парламенту.
"За Демократску Црну Гору је неопходно да искључите могућност за договоре који би указали на прекрајање изборне воље грађана. Нека нам дају гаранције за то, а засад нијесу, ми смо спремни да разговарамо о томе да се подржи нова влада од стране партија актуелне већине плус странке мањина, или да идемо на изборе", указао је Бечић.
Он је апеловао још једном на грађане да не излазе на улице, те да буду поред малих екрана, јер је, како је рекао,важно сачувти мир и стабилност у Црној Гори.
"Грађани се надају и вјерују да све ово што се дешава неће ићи ка томе да се прекраја изборна воља грађана Црне Горе", указао је Бечић.
Анализу политичке ситуацијеу Црној Гори погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Грађани окупљени испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Грађани поручили - ако се не испоштује народна воља, настављамо са протестима /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала