- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Грађани окупљени испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија

Црна Гора: Грађани поручили - ако се не испоштује народна воља, настављамо са протестима /фото/

Пратите нас
Посланици црногорског парламента на ванредној седници требало је да расправљају о иницијативи за смену потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, али дневни ред није усвојен. Упркос апелима да седе код куће, грађани су протестовали и вечерас испред зграде Скупштине у Подгорици.
Окупљени су казали да ноћас "закључавају" протесте, а посланицима су поручили да ће, уколико не буде испоштована народна воља, наставити са протестима.
Поручили су да нису испоштоване основна обећања политичара, а то су Темељни уговор, попис становништва и решен бирачки списак
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:04 03.02.2022
Завршен протест испред Скупштине, окупљања испред Храма није било
19:48 03.02.2022
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Бечић: Договор садашње већине или избори
19:35 03.02.2022
Упућене претње Бечићу и Копривици
Предсједнику Скупштине Црне Горе и лидеру Демократа Алекси Бечићу и посланику Демократа Мому Копривици упућене су пријетње на путем Твитера.
На апел Бечића да грађани наредних дана не излазе на улице и остану у својим кућама, више непримјерених коментара постављено је са једног Твитер профила.
19:08 03.02.2022
Ипак протест у Подгорици
Неколико десетина грађана и вечерас се окупило испред Скупштине Црне Горе да искажу свој протест против најаве формирања мањинске владе.
Раније данас и премијер Здравко Кривикапић и председник Скупштине Алекса Бечић су упитили апел да грађани прекину са протестима.
Саобраћај на Булевару испред Скупштине је блокиран. На протесту нема политичара.
Грађани окупљени испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија
18:13 03.02.2022
Парламент Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
„Жута коалиција“ или „политички суицид“: Мијења ли се скупштинска већина у црногорском парламенту
17:21 03.02.2022
Права Црна Гора: Не постоји пример да опозиција не гласа за смену члана Владе
Данашњим уздржавањем од гласања за смену потпредседника Владе Дритана Абазовића, посланици ГП УРА, СНП-а, ДПС-а као и њихових коалиционих партнера из редова мањина, најављена је нова, жута коалиција (уздржаних) која ће од сада ако не заједнички, оно синхронизовано гласати у циљу доношења договорених одлука, почев од рушења Владе, преко формирања неке "мањинске", до свега што буде потребно овом друштву у коме бројем и снагом доминира ДПС, саопштила је Права Црна Гора.
"Овим поступком посланици жуте коалиције ГП УРА, СНП-а и ДПС- а, онемогућили су да се пред јавношћу расправља о политици коју води ГП УРА и поступцима Дритана Абазовића као потпредсједника Владе. Да су имали чиме да се похвале посланици жуте коалиције не би пропустили такву прилику, али су паметно схватили да би тирада Дритана Абазовића овај пут била прескупа и катастрофална за њихов ионако разорени имиџ", навели су из Праве Црне Гоrе.
У тој партији истичу да не постоји сличан примјер у свијету да опозиција неће да гласа за смјену члана Владе и то потпредсједника, "не зато што се нико до сада у свијету тога није сјетио, него зато што се то у пристојним демократијама само по себи зове политичка корупција, без потребе њеног било каквог доказивања".
16:07 03.02.2022
Делегација ЕУ: Црква да се не меша
Делегација Европске уније у Подгорици саопштила је да црква не треба да се меша у послове Владе јер је Црна Гора секуларна држава.
"Црна Гора је суверена држава. Верска питања не треба да се мешају у функције извршне власти. Ово је основно начело одвојености цркве и државе у секуларној држави, каква је Црна Гора", наводи се у одговору Делегације.
15:18 03.02.2022
Кривокапић се огласио на Твитеру:
14:20 03.02.2022
Бечић поручио грађанима да не излазе на улице
Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић позвао је грађане да вечерас, сутра, као и током одлучивања о његовом разрешењу остану код куће.
"Поштовани грађани, имајући у виду да поново није одржана седница Већа за националну безбедност, јавно изречене ставове председника Владе, те и друге расположиве информације, молим Вас да вечерас, сутра, као и током одлучивања о мом разрешењу, останете својим кућама", пише на његовом Твитер налогу.
13:30 03.02.2022
Кривокапић: Знам да већ следећег дана нисам премијер, то је Ђукановић договорио
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Кривокапић: Знам да ћу престати да будем премијер, то је договор Мила и дела власти
13:01 03.02.2022
Ко је гласао "за", ко "против", а ко су били уздржани
Посланици коалиције Мир је наша нација у којој су Демократе и ДЕМОС Миодрага Лекића гласали су данас против дневног реда Скупштине на којој је требало да се гласа о смени Дритана Абазовића потпредсендика Владе.
За Дневни ред су гласали посланици ДФ-а, док су посланици ДПС-а и мањина били уздржани
12:58 03.02.2022
Абазовић: Сутра још мање гласова подршке влади
Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је након седнице Скупштине да ће сутра бити још мање гласова посланика за подршку Влади.
То ће бити одговор на, како је казао, одговор на причу око воље народа.
"Треба сви да нађемо одрживо решење које земљу мора да гурне напред", казао је он.
12:44 03.02.2022
Бечић: Шта се крије иза поступка опозиције - закључите сами
Председник црногорског парламента Алекса Бечић је, након седнице на којој дневни ред за смену Абазовића није добио подршку посланика, рекао да су поступили као и у ранијим случајевима.
"Никада мимо договора у парламентарној већини нисмо желели да решавамо кадровска питања, ако не постоји договор 41 посланика парламентарне већине. Лева страна је, чини ми се била уздржана, а ДФ је гласао за дневни ред. Ми смо остали принципијелни. Тако да је наш однос био истоветан, као и када се разрешавао један члан Владе половином прошле године, и кад су биле три интепрелације о раду министара крајем прошле године", рекао је Бечић.
Занимљиво је, каже он, да је опозиција имала другачији приступ у односу на прошлу године кад је разрешаван министар правде Владимир Лепосавић, када су дали подршку том предлогу.
"Овог пута су се определили за другачији приступ, а вама остављам да логицирате и закључујете шта се иза тога крије", рекао је Бечић.
12:33 03.02.2022
Ускоро ће се обратити председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.
12:22 03.02.2022
Радованић: Кривокапић данас потпуно поражен у Скупштини
Одлазећи премијер Здравко Кривокапић данас је потпуно понижен у Скупштини, поручио је генерални секретар УРА Милета Радованић.
"Након овога, његова оставка би била логичан слијед догађаја. Воља грађана је данас недвосмислено демонстрирана", навео је он на Твитеру.
11:55 03.02.2022
Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је да је гласало 77 посланика - 20 њих је гласало за, 11 против, а 46 је било уздржано.
Није усвојен дневни ред седнице на којој је требало да се гласа о смени Дритана Абазовића - Sputnik Србија
11:53 03.02.2022
Предложени дневни ред није изгласан и председник Скуптшине Црне Горе Алекса Бечић закључио је прво ванредно заседање у 2022. години.
11:50 03.02.2022
Почело прво ванредно заседање Скупштине Црне Горе у 2022. години.
11:36 03.02.2022
Посланици свих посланичких клубова су ушли у пленарну салу.
11:32 03.02.2022
Анализу политичке ситуацијеу Црној Гори погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала