- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Друга највећа крађа икада: Хакери отели 320 милиона долара у криптовалутама

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Уђи у базу фотографијаХакер за компјутером
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Хакери су у среду украли више од 320 милиона долара у криптовалутама у нападу на један од најпопуларнијих мостова који повезује етеријум и солана блокчејн технологије. То је друга највећа крађа икада, после крипто пљачке на Поли Нетворку од 600 милиона долара.
Уједно је то највећи напад до сада на блокчејн солана, ривала етеријума, који све више добија на снази у екосистему неразменљивих токена (НФТ) и децентрализованих финансијских платформи (ДеФи).
Етеријум је најчешће коришћена блокчејн мрежа и велики играч у свету ДеФи-ја, у којем програмирани делови кода, познати као паметни уговори, могу да замене посреднике попут банака и адвоката у одређеним врстама пословних трансакција, преноси Танјуг.
Недавно представљен конкурент, солана, постаје све популарнији, јер је јефтинији и бржи за употребу од етеријум блокчејна.
Власници криптовалута често не користе само један блокчејн екосистем, па су програмери изградили унакрсне мостове како би омогућили корисницима да шаљу криптовалуте из једног ланца у други. Тако је настао и „Вормхол“ протокол који омогућава корисницима да своје токене и НФТ-ове премештају из солане на етеријум мрежу и обратно.

Програмери „Вормхола“ потврдили су на свом „Твитер“ налогу да је дошло до нелегалне активности, наводећи да ће мрежа бити „неактивна због одржавања“ док истраже „потенцијалну злоупотребу“. Званични веб-сајт протокола је тренутно ван мреже.

Према анализи компаније за сајбер безбедност блокчејна „СертиK“, хакери су за сада украли најмање 251 милион долара етеријума, скоро 47 милиона долара солане и више од четири милиона долара УСДЦ токена, „новчића“ везаног за цену америчког долара, преноси ЦНБЦ.
Интернет - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
„Не занима нас новац“: Хакери вратили део плена после највеће крађе у историји криптовалута
Успорен рад друштвене мреже Твитер на мобилном телефону корисника у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
РЕГИОН
Хакери отели министру спољних послова Северне Македоније налог на Твитеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала