- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Препечени“ метеорити открили: Вода са Земље била је у Сунчевом систему пре наше планете

CC0 / Пиксабеј / Планета Земља и астероид – илустрација
Планета Земља и астероид – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Наша планета је једина за коју се зна да има живот и једина на којој се течна вода може наћи у изобиљу (месеци су друга прича). Много је мистерије око тога одакле је и како дошла вода, али нова истраживања указују да је она била у Сунчевом систему пре него што се Земља формирала. Неки од узорака „препечених“ космичких стена нам то потврђују.
Према тиму који предводи геохемичар Жером Алеон из Француског националног природњачког музеја, изотопи воде који су у метеоритима од рођења Сунчевог система одговарају изотопима воде који се данас налазе на Земљи.
„Почетни изотопски састав воде у Сунчевом систему је од највеће важности за разумевање порекла воде на небеским телима, али упркос бројним студијама, порекло воде остаје непознато“, пишу истраживачи у свом раду.
„Овде користимо изотопски састав водоника из примитивних метеорита, најстаријих стена Сунчевог система, да бисмо утврдили изотопски састав водoника на почетку формирања Сунчевог система.
Одређене врсте метеорита могу деловати као временске капсуле које су ту од рођења Сунчевог система. Звезда се рађа из облака гаса и прашине који се урушава под сопственом гравитацијом, што је познато као колапс протозвезданог омотача.
У међувремену, материјал у облаку око њега се спљошти у диск који се храни у растућу звезду која се врти. Када заврши са растом, оно што је остало од тог облака формира све остало у систему те звезде – планете, астероиде, комете и тако даље.
Многа од ових тела су чак старија од Земље. Радиометријско датирање указујe да је Земља настала пре 4,54 милијарде година. И, пуком срећом, неке од ових стена нису нам још пред вратима.
Ипак, постоје повремени узорци стена који стигну до површине Земље и показују неколико знакова „препечености“, пружајући истраживачима одличну прилику да их проуче.
Метеорит Јефремовка, пронађен у Казахстану 1962. године, има елементе који датирају пре 4,57 милијарди година. Алеон и колеге су анализирали овај метеорит користећи нову технику развијену само за ту сврху.
Да би измерили садржај воде у метеориту, користили су снимање фокусираним јонским снопом да идентификују и испитају све минерале у свом узорку, упоређујући резултате са осам земаљских референтних материјала са широким спектром садржаја воде. Затим су испитали однос изотопа водоника у метеориту, преноси портал „Сајенс алерт“.
Минерали и односи у метеориту Јефремовка открили су да су, у првих 200.000 година историје нашег Сунчевог система, пре него што су се формирали планетезимали (то је семе планете), постојала два велика резервоара гаса. Један од ових резервоара је садржао соларни гас из којег се материја у Сунчевом систему на крају кондензовала.
Други је, утврдио је тим, био богат водом. Ова вода је вероватно настала од масивног прилива међузвезданог материјала који је пао ка унутрашњем Сунчевом систему у време колапса протозвезданог омотача.
И, фасцинантно, та вода је по свом изотопском саставу веома слична Земљиној води. Ово указује да је вода била присутна у раном Сунчевом систему од самог његовог настанка – пре него што је Земља била чак и трептај у протопланетарном диску.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике
Снимак Земље из свемира - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РУСИЈА
Руски и кинески научници објаснили како су настали океани на Земљи
Земља, Месец и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли је вода на Земљу дошла са Сунца: Нова теорија научника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала