- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија има чиме да одговори ако Немачка заоштри ситуацију: „Дојче веле“ сутра затвара дописништво

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Мере које су предузете против немачких медија у Русији су узвратне, а уколико Немачка промени свој став према РТ ДЕ и Русија ће позитивно одговорити, рекао је Спутњику високи званичник из руског Министарства спољних послова.
„У случају ескалације ситуације од стране немачке Владе Русија има чиме да одговори“, поручио је он.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је апел немачког Удружења новинара упућен Влади Немачке да иступе против мера које је Русија предузела против „Дојче велеа“.
„Ово је веома смешно, јер је Удружење новинара Немачке најгласније захтевало да се ограничи рад РТ ДЕ. Немачка Влада је стално истицала да нема везе са блокадом РТ ДЕ и јавно се на све могуће начине дистанцирала од ситуације, позивајући се на друштвено-правно регулисање те сфере“, написала је Захарова на Телеграму.

Мере уносе напетост у немачко-руске односе

У саопштењу Министарства спољних послова Немачке наводи се да су „мере које је данас руска Влада увела против 'Дојче велеа' неосноване“, те да ће додатно отежати немачко-руске односе.
Немачка страна истиче да „уколико те мере заиста буду спроведене, то ће у значајној мери ограничити слободно извештавање независних новинара у Русији које је од посебног значаја у политички напетим временима“.

Затварање дописништва – сутра

Шеф московског дописништва „Дојче велеа“ Јуриј Решето саопштио је да је добио званично писмо од Министарства спољних послова Русије о затварању дописништва у Москви.

„Добио сам званично писмо од МИП Русије у коме су ме као шефа дописништва званично обавестили да је неопходно да се (канцеларија) затвори у 9.00 часова ујутру. Од надлежних знамо да морамо предати наше акредитације у Министарство спољних послова Русије сутра у току дана“, изјавио је Решето у интервјуу који је објављен на сајту медијске компаније „Дојче веле“.

Како је додао, још не зна када ће он и његове колеге из Немачке морати да напусте Русију.
Решето је истакао да је одлука власти Русије о затварању дописништва „Дојче велеа“ за њих била „неочекивана“. Како је прецизирао, они су очекивали узвратне мере руске стране, али нису мислили да ће бити „тако оштре“.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије раније је саопштило да је одлука немачког медијског регулатора да забрани емитовање РТ ДЕ приморала Русију да предузме реципрочне мере према акредитованим немачким медијима.
У оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, руска страна намерава да спроведе прву фазу реципрочних мера које обухватају, између осталог и затварање дописништва немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији.
Удружење новинара Немачке сматра да су мере руске стране против „Дојче велеа“ – „ограничавање слободе штампе“. Удружење је апеловало на Владу Немачке „да покаже одговорност за 'Дојче веле' и да гласно протестује против овог чина цензуре“.
Зграда редакције Дојче веле у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Огласио се „Дојче веле“: Мере руских власти – „претеране“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала