- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Жута коалиција“ или „политички суицид“: Мијења ли се скупштинска већина у црногорском парламенту

© Sputnik / Небојша ПоповићПарламент Црне Горе
Парламент Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Предсједник Праве Црне Горе и посланик Марко Милачић, коментаришући исход данашње сједнице парламента на којој није гласано о смјени вицепремијера Дритана Абазовића, за „Спутњик“ је рекао да смо у Скупштини Црне Горе били свједоци једне новоформиране „жуте коалиције“ коју чине посланици ДПС-а, УРА, СНП-а и мањинских партија.
„Kажем ’жута‘, јер се посланици који гласају уздржано у Скупштини Црне Горе приказују жутом бојом. Данас је и формално формирана та жута коалиција која је помогла Дритану Абазовићу да спроведе своју политику“, оцјенио је Милачић.
На ванредној сједници требало је да се гласа о иницијативи за смену потпредсједника Владе Дритана Абазовића, али дневни ред није усвојен.

„Жута коалиција“

„Данас је и формално формирана та ’жута коалиција‘ која је помогла Дритану Абазовићу да спроведе своју политику. У свим пристојно уређеним земљама када се деси да највећа опозициона партија не гласа за смјену потпредсједника владе, то је знак политичке корупције. Дакле, ријеч је о томе о чему Права Црна Гора већ мјесецима прича, од када је потписан тај антидемократски меморандум који су потписали УРА, СНП и представници мањинских партија. Ми смо упорно тврдили да је он створен у кабинету Мила Ђукановића и управо ово данас што се десило у Скупштини то потврђује, јер су маске коначно пале. И то дан пред историјску Скупштину Црне Горе, када ће ова нова ’жута коалиција‘ одрадити издају вијека, рушење прве демократске владе у Црној Гори. Осим рушења изборне воље и рушења владе, овдје је ријеч и о прављењу неке нове парламентарне већине. Ова криза мора да се ријеши новим изборима, а не да се прекраја изборна воља грађана”, каже Милачић.
© Фото : Спутњику уступила Права Црна Гора„У Скупштини Црне Горе били смо свједоци једне новоформиране 'жуте коалиције' коју чине посланици ДПС, УРЕ, СНП и мањинских партија“.
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
„У Скупштини Црне Горе били смо свједоци једне новоформиране 'жуте коалиције' коју чине посланици ДПС, УРЕ, СНП и мањинских партија“.

Став из ДФ-а

Ставови Демократског фронта о новој политичкој ситуацији у Црној Гори биће презентовани сјутра на сједници Скупштине, када је на дневном реду скраћење мандата парламенту и изгласавање неповјерења влади Здравка Kривокапића, рекао је у краткој изјави за „Спутњик“ посланик ДФ-а Славен Радуновић.
Он није желио да коментарише данашња догађања у Скупштини Црне Горе, када је само посланички клуб те политичке групације гласао за дневни ред Скупштине, који није на крају изгласан, а било је предложено да се изгласа неповјерење вицепремијеру Дритану Абазовићу на иницијативу коју је поднио премијер Здравко Kривокапић.
Посланица ДФ-а Симонида Kордић је казала да прављење било какве већине са ДПС-ом је практично политички суицид.

„Kакве год да су партикуларне политичке чланице данашње већине, јасно је да је за њих народ гласао и као и у цијелом цивилизованом свијету, од њих се и саставља извршна власт. Све друго је јефтино шибицарење, које би сигурно било брутално кажњено на изборима“, каже Kордићева.

Потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак, функционерка ПЗП-а, у изјави за „Спутњик“ истиче да се клуб ПЗП-а трудио да све вријеме буде конструктиван.
„Упозоравали су да треба да буде боља координација између Скупштине и владе, али премијер, нажалост, као и многи министри без икаквог политичког искуства почели су да воде спољну и унутрашњу политику на начин да мисле да могу да игноришу оне који су им дали мандате и који су ту да их контролишу“, каже она.
Kако напомиње Бранка Бошњак, такав аутистичан став владе их је коштао и отуд ова дешавања.
„Очигледно да је постало неподношљиво и у самој влади. Вибер сједнице и прегласавње указивали су да нема јединства. Једини политичар у влади, на коме је премијер истрајавао да тамо мора бити, видио је да тако не иде и одлучио је да га руши. Данашња сједница је, по мени, била иницирана из ината и у њиховим играма и препуцавањима на двору нијесам хтјела да учествујем“, казала је Бранка Бошњак.
Да ли је дошло или ће доћи до формирања нове скупштинске већине биће јасније након сјутрашње сједнице Скупштине Црне Горе, када је на дневном реду скраћење мандата парламенту, а потом и изгласавање неповјерења влади Здравка Kривокапића.
Евидентно је да УРА уз гласове ЦИВИС-а, посланика ДПС-а и мањинских странака има 44 гласа, а довољно је 41 за рушење владе. Уколико буде такав исход гласања, онда предстоји формирање нове владе, што ће по многима ићи теже него што многи предвиђају.
Анализу политичке ситуације у Црној Гори погледајте у емисији Свет са Спутњиком:
Грађани окупљени испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Грађани поручили - ако се не испоштује народна воља, настављамо са протестима /фото/
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Кривокапић: Знам да ћу престати да будем премијер, то је договор Мила и дела власти
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Абазовић и још четири члана ни трећи пут нису дошли на седницу Већа за националну безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала