- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка увела нове санкције Белорусији

© REUTERS / Larry DowningЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да САД уводe забрану издавања виза „великом броју“ представника власти у Белорусији, који су, по мишљењу Вашингтона, умешани у „прогон дисидената у иностранству“.
„Стејт департмент уводи забрану издавања виза великом броју грађана Белорусије у оквиру ‘Хашоги забране’ - инструмента за сузбијање транснационалне репресије, коју је администрација објавила прошле године“, наводи се у изјави.
Како је додао Блинкен, санкције се односе на неке грађане Белорусије због учешћа у озбиљној активности против дисидената у иностранству.
Стејт департмент није навео имена Белоруса којима ће бити уведене санкције позивајући се на „поверљивост података“.
„У складу са америчким законом, евиденције виза су поверљиве информације. Не можемо да доставимо детаље и имена појединаца“, рекао је представник Стејт департмента.
Судећи према изјави Блинкена, санкције, које су се поклопиле са почетком Олимпијских игара у Пекингу, примењују се као мера одговорности за прогон белоруских спортиста.
Механизам санкција је добио име у знак сећања на новинара листа „Вашингтон пост“ Џамала Хашогија који је убијен у октобру 2018. године у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу.
Зграда Министарства спољних послова Белорусије у Минску - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СВЕТ
Белорусија: Одговорићемо оштро, али адекватно на европске санкције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала