- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска суверена у одлучивању

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСрпски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска закључцима Народне скупштине потврђује да је суверена у одлучивању и да није дестабилизујући фактор у БиХ.
„Ми њима заузимамо свој проактиван став у актуелној кризи и са себе скидамо клевету из Сарајева да су сви проблеми потписани нашим именом и презименом. Људима у Републици Српској је јасно да нису, али неки споља радије задржавају представу о нашој кривици“, истакао је Додик у ауторском тексту за „Независне новине“.
Реагујући на претходно објављени текст професора уставног права Милана Благојевића, у којем је аутор навео да Народна скупштина усвојеним закључцима обмањује српски народ и Српску, Додик је подсетио да је Народна скупштина у уторак, 1. фебруара, на дневном реду имала политичко-економску ситуацију у БиХ.
„Отуд и низ закључака које је Скупштина усвојила, а да господин Благојевић, како сам каже, не види смисао њиховог усвајања у овом тренутку“, навео је, између осталог, Додик.
Додик је додао да му није познато да се у заједничким институцијама било шта одлучивало што је било противно интересима Републике Српске или закључака које је усвојила Народна скупштина у јулу прошле године.
„Наравно да не прихватамо тзв. Инцков закон нити ће тај закон бити објављен у Службеном гласнику Републике Српске. Како ће део међународне заједнице да реши то питање, то препуштамо њима. Али, ми не желимо да седимо скрштених руку, чекајући милост неизабраних страних држављана кад би се они могли позабавити питањем спорног закона. Све време говоримо о томе да морамо да будемо суверени у одлучивању, ми ништа друго не радимо“, нагласио је Додик.
Додик сматра да је од свега највеће изненађење Благојевићев став о председнику Србије Александру Вучићу, који је свих претходних година био подршка Републици Српској и њеном народу.
„Партнерство које имамо с руководством Србије не подразумева да у том односу било ко наређује оном другом. Зато сам изненађен да професор Благојевић користи тако тешке и нетачне квалификације не само на рачун председника Вучића, већ и на природу односа које Република Српска има са Србијом, без обзира на то ко врши власт у којој републици“, оценио је Додик.
Додик је навео да би волео да је Благојевић бар помислио, ако већ није написао, да је власт у Српској, упркос свему, неке ствари покренула, са жељом да их заврши ако не ова, онда нека будућа политичка гарнитура, пренео је РТРС.
„Јер, Република Српска није ни почела са нама нити ће завршити са нама. Ценим да професор дели наше политичке циљеве у чијем средишту је увек Република Српска, с тим да стратегије до тог циља због различитих професија којима припадамо нису увек исте“, констатовао је Додик.
Он је истакао да овим текстом жели да затвори полемику, која то и није, јер је, како је навео, само из чињенице да радо чита Благојевићеве текстове, осетио потребу да укаже на материјалне и све остале грешке које је он изнео у својој колумни „Велика обмана“.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РЕГИОН
Додик: Суштина закључака - забранити да се Српска назива геноцидном творевином
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РЕГИОН
Нема одустајања: Шта је показала посебна седница парламента Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала