- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кнежевић оштро у Скупштини: Није Дритан крив, нама је крив Кривокапић

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenМилан Кнежевић, посланик ДФ у Скупштини Црне Горе
Милан Кнежевић, посланик ДФ у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Највећи кривци за ситуацију у којој се нашла Црна Гора су Здравко Кривокапић и његов албански брат Дритан Абазовић, „који су направили савез против ДФ-а у манастиру Острог“, рекао је посланик ДФ Милан Кнежевић, који на седници парламента говори у име те посланичке групе.
„Није Дритан крив, јер смо указали да Дритан неће штитити интересе Срба. Нама је крив Здравко Кривокапић, човек којег смо заједно са епископима и свештеницима СПЦ, као тоталног анонимуса, извукли из прашњаваг кабинета и поставили га да буде први на изборној листи“, казао је Кнежевић.
„Тада су знали с ким иду у коалицију... и уместо да 30. августа разговарамо о помирењу, десило се да је наш носилац листе ујутро са букетом цвећа отишао код једне амабасадорке и тамо пољубио врата. Неколико дана након тога је потписао споразум са осталим лидерима већине, Абазовићем и Бечићем, без консултација са лидерима из коалиције За будућност Црне Горе“, рекао је Кнежевић.
Тада је, како је навео, Кривокапић поручио да више није са њима.
Кнежевић је додао да је он испред већине и коалиције „За будућност Црне Горе“ и предложио Здравка Кривокапића за мандатара и допринео да касније буде изабран за премијера.
Подсетио је на изборну ноћ 30. августа када је на десетине грађана пјевало на улицама „Нек' се чује са небеса, нема више ДПС-а“ и поручио да „изгледа да је то само био сан љетње ноћи“.
„Сад се пева Нек се чује са небеса, све је више ДПС-а, више супе мање меса“, казао је Кнежевић.
"Кад је ДФ у јуну саопштио да ова Влада више не постоји, па смо предложили реконструкција, па да скратимо мандат, сви сте били против. Говорили сте да цвјета љубав са Владом, унутар Владе, да се никад није боље живјело... Одједном Кривокапић оптужује албанског брата да је умешан у шверц кокаина, његов албански брат њега за шверц цигарета, а главни специјални тужилац каже "сав сам се најежио". Сад имамо поплаву иницијатива. Да су Кривокапић и Абазовић поднели оставке кад је ДФ тражио, ми данас не бисмо имали ову ситуацију", рекао је Кнежевић.
Поручио је да нису "фоке, зебре, и магарци" исто као коалиција са ДПС—ом, појашњавајући да није исто са ДПС-ом ићи у прављење нове владе или гласање о "резолуцији о Антартику".
"Ми са ДПС-ом нећемо правити никакаве аранжмане... Ако неко мисли да ће добити подршку 81 посланика тај треба да иде у Доброту, а не да се бави политиком. Са нама можете разговарати на равноправним основама. Нема више уцењивања, условљавања нити таргетирања српских представника... Ако желите да преговарате морате поштовати вољу 68 одсто гласача. Ако желимо стабилност, нудимо колегама из актуелне већине договор, сарадњу са колегама из мањинских народа, са ДПС-ом само о круцијалним законима... Ако тога нема, рјешење је јасно... Доћи ће вријеме када ће Црна Гора видети наш одговор, ко је вјера , а ко невјера, али ДФ никад издао није", рекао је Кнежевић.
Кнежевић је поручио делу тренутне владајуће већине да је ДФ спреман на разговоре, али да разговори могу бити само на равноправним основама и да нема више условљавања нити таргетирања представника српских странака као неподобних. У противном, могу ићи са ДПС у коалицију, а ДФ ће покренути талас ванинституционалне борбе против прекрајања изборне воље, поручио је Кнежевић.
Поновио је да ДФ не жели ни на који начин да сарађује са ДПС, осим када су у питању разговори о усвајању закона у Скупштини за које је потребна двотрећинска већина.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Изгласано неповерење Влади, ДПС слави
Анализу политичке ситуацијеу Црној Гори погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала