- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

„Мостарске кише“ и нека друга земља | Орбита културе

© ФотоОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите нас
„Орбита културе“ анализира ко је била Светлана из чувених „Мостарских киша“, како се ћирилицом осваја свет и шта је све, осим дубоког осећања страха, смештено у филм „Мрак“.
„Мостарске кише“ и нека друга земља I Орбита културе
Да ли је уопште постојала Светлана из чувених „Мостарских киша“, из каквих је осећања настало једно од најпопуларнијих и најрецитованијих дела у некадашњој земљи – говори легендарни песник Перо Зубац, чије је четири књиге „Мостарске кише и нека друга земља“, „Повратак Мостару“, „Гласови у тишини“ и „Записи из тихог времена“недавно објавио сарајевски издавач Аrt Rabic.
Како се ћирилицом осваја свет, и да ли је док је у Паризу гледала дела светских уметника добила идеју да слика наше писмо, колико је сликарство мисија а не само уметност - за „Орбиту културе“ открива Мирјана Мира Маодуш, ауторка изложбе „Од графоса до логоса“ недавно отворене у Галерији РТС-а.
О награди „Никола Милошевић“ коју је освојила за дело „Агон и меланхолија – живот и дело Милоша Црњанског“, о професору Николи Милошевићу кога је као студент књижевности имала част да слуша, али и о даваоцу награде Радио Београду који је, како каже, један од последњих бастиона културе у нашим медијима, за Спутњик говори Горана Раичевић.
Шта је све, осим дубоког осећања страха сместио у филм „Мрак“ који је недавно освојио прву награду на филмском фестивалу у Трсту, како је на својој кожи осетио да се у српским енклавама и даље осећа неспокојство и да је страх можда променио лице, али је још ту, за Спутњик открива редитељ филма „Мрак“ Душан Милић.
Може ли се данас поновити музички феномен који руши и помера границе какав је био бенд „Пинк флојд“, група чија је музика прва срушила „зид“ и прва која се слушала у космосу, да ли и данас исто звучи легендарни албум „Тамна страна месеца“ као и у време настанка - одговара Петар Јањатовић, угледни рок критичар и публициста.
Поред чувене реплике да је освета најбоља када се сервира хладна, шта још памтимо из култног филма „Кум“ Френсиса Форда Кополе? Како и чиме успева да нас фасцинира једнако као и публику пре пола века, да ли је реч само о глумачким бравурама Бранда, Паћина, Дивала, Китонове, или о музици, ликовности, јединственој снази филмског израза, зашто се многима светска кинематографија дели на време пре и после Кополиног „Кума“ – откривају Невена Даковић, професорка теорије филма са ФДУ и Иван Велисављевић, уредник филмског програма ДКСГ.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала