- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта каже наука: Ко је мудрији, жене или мушкарци

© Flickr / Taka Umemura / Људски мозак
Људски мозак - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Мудрост је способност коришћења свог знања и искуства у животу и повезана је са непристрасним расуђивањем, рационалним размишљањем и саосећањем. Дакле, да ли је мудро расправљати о томе да ли су мушкарци или жене бољи у томе?!
Док неке студије указују да би мудрост требало да буде „андрогина“ како би се избегла родна пристрасност, нова студија је открила да пол може утицати на то колико смо мудри. Тим научника са универзитета у Калифорнији и Колораду одлучио је да открије да ли постоје разлике у релативној снази у различитима аспектима мудрости мушкараца и жена.
Студија је испитивала утицај пола на однос мудрости и одређених конструката, укључујући депресију, усамљеност, благостање, оптимизам и отпорност. Поред тога, коришћене су две скале: тродимензионална скала мудрости (3Д-ВС) и скала мудрости Сан Дијега (СД-ВИСЕ).
Жене су постигле већи резултат на првој скали, али нису успеле да надмаше мушкарце у другој. У истраживању је учествовало укупно 659 особа старости од 27 до 103 године.
Прва скала има три подскале које обухватају когнитивну, рефлексивну и афективну (саосећајну) димензију мудрости, док СД-ВИСЕ има шест подскала: социјално саветовање, одлучност, емоционална регулација, саморефлексија (раније названа увид), прихватање различитих перспектива и просоцијално понашање.
Чини се да су жене боље када су у питању домени саосећања и саморефлексије, док су мушкарци боље резултате постигли у доменима повезаним са когнитивним функцијама и емоционалном регулацијом.

„Жене и мушкарци имају различите релативне снаге у мудрости, вероватно вођене социокултурним и биолошким факторима“, објаснио је научни тим часопису у „Frontiers in Psychology“.

Међутим, не треба журити са закључцима или, још горе, са стереотипима. Биће много мудрије научити да избалансирамо ствари и да међусобно допуњујемо снаге једни других!
Жена међу леденим зидовима - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено зашто је женама увек хладније
Участницы выступают на открытом Кубке Омской области по бодибилдингу, бодифитнесу, фитнесу и фитнес-бикини в молодежном центре Химик в Омске - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
РУСИЈА
Које три женске фигуре највише привлаче мушкарце
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Студија о унутрашњем осећају: Шесто чуло постоји и није исто код мушкараца и жена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала