- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дан када је Аргентина плакала – Најнесрећнији тенисер одлази: „Ово је опроштај“

© AFP 2023 / ROBERTO SCHMIDTНовак Ђоковић и Хуан Мартин дел Потро на Олимпијским играма у Рију 2016.
Новак Ђоковић и Хуан Мартин дел Потро на Олимпијским играма у Рију 2016. - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Хуан Мартин дел Потро, аргентински тенисер, пре само неколико дана објавио је да ће учествовати на турниру у Буенос Ајресу, али иако су се многи понадали да је то повратак славног тенисера он је наговестио да ће тај турнир највероватније бити опроштајни.
Дел Потро је најбољи пласман у каријери достигао 2018. године када је био трећи тенисер света, али након тога кренули су да се нижу здравствени проблеми.
Од јуна 2019. године па све до марта 2021. године Аргентинац је четири пута морао на операцију колена.
Више од две године Дел Потро није изашао на терен, али је деловало да је спреман за повратак у Буенос Ајресу. Ипак, на конференцији пред турнир Аргентинац је најавио крај богате каријере.
„Желим на почетку конференције да кажем нешто о чему размишљам већ дуго времена. Ово је једна од најтежих порука коју сам икада морао да пренесем. Цео свет се нада да ћу се вратити тенису. Неће бити тако, ово ће бити више опроштај него повратак“, почео је Дел Потро.
Иако није желео да одустане, Дел Потро се и даље суочава са боловима због чега је свестан да не може да настави своју славну каријеру.
„Покушавам да нађем снагу да наставим даље. Колено ми прави ноћне море. Већ неколико година покушавам да нађем алтернативе, интервенције, лекарску помоћ. Ни дан данас нисам у томе успео. Никада нисам размишљао да се предам и да одустанем, а да не играм. Зато сам одлучио да то буде у Буенос Ајресу“, истакао је славни Аргентинац.
Иако одлука није званична, славни тенисер поводом наставка каријере огласиће се након турнира.
„Верујем да ћу после ове недеље моћи више да кажем о својој будућности. Сада желим да будем обичан 33-годишњак који живи живот без бола. Никада нисам одустајао и због свега тога је ово јако тешка одлука за мене“ , закључио је Дел Потро који је горко заплакао на конференцији.
У својој каријери до сада је зарадио 22 трофеја, а од тога и један Гренд слем, односно УС опен 2009. године.
Велики је пријатељ Новака Ђоковића иако је један од ретких играча због којих је српски тенисер плакао.
На Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године Дел Потро је освјио сребрну медаљу, а у првом колу је елиминисао Новака.
Ипак, остали су пријатељи и након болног пораза, а Дел Потро је међу првима честитао Новаку титулу са Ролан Гароса претходне године.
Идемо Ноле, заслужено си шампион! Уживај пријатељу“, написао је Аргентинац и то прву реч на српском, а Ђоковић му узвратио емотивним одговором.
Ти си најбољи пријатељу, волео бих да те видим ускоро на терену. Чак и ако то значи да би ме испрашио као што то увек урадиш на Олимпијским играма“, написао је Новак.
Дел Потро је играч који је упамћен по осмеху и раздраганости, али његову каријеру пратиле су повреде и пре 2018. године.
Од 2010. мучио се са зглобом десен руке, а касније је имао и три операције леве руке.
С обзиром на све потешкоће изградио је каријеру која је вредна дивљења. Колико је допринео белом спорту јасно је дао до знања и коментар Тонија Надала, који је веровао да Аргентинац није имао толико несреће са повредама могао је да парира Новаку, Рафаелу и Роџеру.
„Дел Потро је најнесрећнији човек у тенису. Да није имао толико повреда, на константан начин би се такмичио са Великом тројком и борио се да постане светски број један“, закључио је Тони Надал.
Дарен Кејхил и Симона Халеп  - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
СПОРТ
„Тек ћемо видети најбољег Новака“ – чувени тренер верује у повратак Ђоковића
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
СПОРТ
Медведев се јавио из Формуле: „Нема више тениса“ /видео/
Филип Крајиновић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
СПОРТ
Крај бајке за Крајиновића — у финалу „бивши“ Рус
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала