00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Беба и Лола „Београдски играчки центар“: Енергија међу људима је највећи покретач
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пјаф“
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Како изгледа полувековно дружење са гитаром
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Субвенције од 20.000 евра за кров над главом породицама са децом
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Љута храна може да поправи здравље, али и да буде опасна: Савети руске лекарке

CC0 / Unsplash/Jonathan Niederhoffer / Љуте папричице
Љуте папричице - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Зачињена и љута храна може бити корисна за здравље, али и опасна, упозорава руска лекарка, гастроентеролог и дијетолог Маргарита Арзумањан.
Љута јела садрже састојке корисне по здравље, али према таквој храни морамо да се односимо и са предострожношћу, јер њено дејство није увек благотворно на организам, каже Арзумањан.
„Постоје научна истраживања која доказују да зачињена храна има антиоксидативна, антиканцерогена и противупална својства. Она може да помогне у снижавању тежине, лошег холестерола, нормализацији крвног притиска. Међутим, истраживање у Кини, у ком је учествовало 4.500 људи, показало је да свакодневно уношење 50 грама љуте папричице може да поремети когнитивне способности, тако да зачињена храна има и своју негативну страну“, каже лекарка.
Зачињена храна има ефекат загревања, али се не препоручује да се користи за појачано знојење током прехладе, јер може да иритира горње дисајне путеве и изазива кашаљ, објаснила је она.
„Супстанце које се налазе у зачињеној храни, као што су капсаицин и пиперин у паприци, делују на рецепторе који се обично активирају на веома високој температури. Сигнал иде у мозак, а мозак доживљава зачињену храну као повећање температуре. Сходно томе, појачавају се циркулација крви, знојење, може доћи до сузења из носа, из очију... Пошто зачињена храна има јако надражујуће дејство на слузокожу, на горње дисајне путеве, контраиндикована је код кашља. У акутној фази било које болести, боље је избегавати зачињену храну“, нагласила је Маргарита Арзумањан.
Када су у питању хроничне болести, зачињену храну треба да избегавају они који имају поремећаје у систему органа за варење, наводи лекарка.
Она објашњава да зачињена и љута храна не изазива чир на желуцу или дванаестопалачном цреву, али да може да погорша постојеће проблеме.
Старији човек - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2020
Научници открили: Поврће које продужава живот
Мандарина - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РУСИЈА
Руска лекарка саветује: Колико мандарина дневно можемо да поједемо
Бели лук - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ДРУШТВО
Једноставан напитак од белог лука регенерише организам за седам дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала