- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: НАТО тражи алтернативу „Северном току 2“ – на помолу нови гасовод

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаЦеви за гасовод "Северни ток 2" у немачкој луци Засниц
Цеви за гасовод Северни ток 2 у немачкој луци Засниц - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
НАТО проучава могућност изградње гасовода који би повезао шпанску Каталонију са Француском и смањио зависност централне Европе од руског гаса, пише лист „Вангардија“ позивајући се на изворе у шпанској влади.
Према медијским наводима, иницијативу изградње гасовода „Мидкет“ блокирали су пре три године шпански и француски регулатори јер су сматрали да његова изградња не би била исплатива у контексту брзе замене гаса обновљивим изворима енергије.
Нова транспиринејска веза за испоруке алжирског и течног гаса у центар Европе, који би осам постројења за регасификацију могле да складиште и прерађују, налази се у Шпанији и Португалу“, прецизирао је лист.
С тим у вези, напомиње се да питање могућег „поновног покретања нове трансграничне везе са Француском за испоруку гаса у само срце Европе – тренутно на радним столовима земаља НАТО-а“.

„Немачка је врло заинтересована за пројекат“, тврди „Вангардија“, додајући да се висока зависност Берлина од руског гаса „сада тумачи као једна од главних геостратешких слабости Европске уније“.

Лист наводи и да „Вашингтон снажно врши притисак како би Берлин у пакет претњи Русији укључио блокирање гасовода 'Северни ток 2' на неодређено време“, али да наводно „Немачка не жели да своју индустрију излаже ризику“.
„Не постоји 'Иберијски ток' капацитета 55 милијарди кубних метара годишње. Постоје две везе преко Баскије и Наваре, које заједно омогућавају седам милијарди кубних метара. Допринос 'Мидкета' био би још најмање седам милијарди кубних метара гаса“, објашњено је у чланку.
„Мидкет“ би могао да се врати, оценио је шпански медиј, истичући да је Немачка наводно заинтересована за тај пројекат јер су јој потребни алтернативни извори снабдевања, али и зато што је заинтересована за производњу „зеленог“ водоника на северу Африке.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
РУСИЈА
Пољска и Украјина желе да блокирају „Северни ток 2“: Изградићемо гасовод
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала