- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске убице дронова — колосално достигнуће стручњака Министарства одбране

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаРуски дрон "Охотник"
Руски дрон Охотник - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Нови руски метод борбе против роја дронова ефикасно ће одбити противничке, пре свега терористичке нападе и заштитити како војне, тако и цивилне објекте, оцењује руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Кнутов сматра да је нови начин борбе против роја малих дронова који предвиђа распршивање малих фрагмената муниције изнад заштићеног објекта из специјалног квадрокоптера велико достигнуће стручњака Војног универзитета Министарства одбране Русије.
Реч је о минијатурној летелици опремљеној контролним блоком, вишецевним борбеним модулом и четири телескопска управљача међусобно повезаних мрежом која „распршује“ муницију у мале фрагменте који лете у различитим правцима.
Овај систем ће моћи да покрије заштићене објекте фрагментационим пољем. У борбеном положају, дрон виси у ваздуху изнад објекта са отвореном мрежом. Мрежни сензори очитавају кретање нападачког „роја“ и шаљу сигнал електричним капсулама за пуњење вишецевног борбеног модула. Након тога све његове цеви пуцају у исто време, а овако створено фрагментационо поље уништава непријатељске дронове.
Кнутов истиче да је данас борба против „роја“ беспилотних летелица један од приоритета противваздушне одбране у условима савременог ратовања, због чега се развијају различите методе и средства, укључујући системе за електронско ратовање, електромагнетно, ласерско оружје и слично. Међутим, додаје експерт, они нису у стању да се у потпуности изборе са овим задатком. Осим тога, њихово деловање захтева значајна средства.
С друге стране, објашњава Кнутов, употреба квадрокоптера који испаљују картеч је ефикасан и истовремено јефтинији начин за поуздано одбијање противничких дронова. Осим тога, испаљивањем картеча ствара се прилично широко поље, па су шансе веће да фрагменти муниције погоде дрон, чак и више њих и тако их онеспособе.
„Данас велику опасност представљају ројеви дронова, а претња од њихових напада је све већа. Ефикасних средстава заштите од овога практично нема, осим система за електронско ратовање, који не могу увек да покажу жељени резултат, пошто конструктори дронова стално унапређују своје системе, користе сателитске везе и вештачку интелигенцију. Пре око годину дана Американци су демонстрирали дејство роја дронова, који су аутономно, без људске интервенције, напали објекат и помоћу вештачке интелигенције га уништили. Одупрети се таквом нападу било је практично немогуће. Чињеница да смо сада смислили метод који омогућава заштиту објеката од роја дронова је веома велико достигнуће“, рекао је Кнутов, који је и директор Музеја војске ПВО.

Одбрана од терористичких напада

Беспилотне летелице су летелице са навигационим системом и везом са оператером, али без посаде и способне су да решавају како извиђачке, шпијунске задатке, тако и борбене и да наносе разорне ударе по циљевима на земљи, мору и ваздуху. Могу бити и за једнократну употребу. То су тзв. „самоубице“, које се користе за уништавање посебно важних циљева. Управо ове могућности беспилотних летелица сугеришу да савремени дронови представљају прилично озбиљну претњу активним војним јединицама и цивилима.
Кнутов објашњава сврсисходност овог новог проналаска растућом претњом напада ројева дронова на важну инфраструктуру.
„Овакви системи треба да покрију најважније објекте, како војне тако и цивилне. Осим тога, мора се имати у виду да дронове све више користе терористи, па ће приликом одржавања масовних догађаја такви системи помоћи да се избегну жртве у случају терористичких напада“, сматра Кнутов.
Стручњаци Војног универзитета Министарства одбране Русије објашњавају да интелигенција „роја“ предвиђа координисане активности великог броја „дронова-агената“ који сарађују међусобно и са окружењем. Упркос једноставности такве технике, беспилотне летелице у целини демонстрирају „изузетно сложено“ понашање, делујући као један велики организам.
Захваљујући својој слабој приметности, рој може да има велики утицај на ток борбених дејстава помоћу извиђања, наносећи из ваздуха ударе по борбеним возилима, контролним пунктовима, трупама и војној техници, чак и у условима супротстављања система ПВО и средстава за радио-електронску борбу.
Стручњаци напомињу да постојећа средства за одбијање напада ројевима дронова нису у стању да се адекватно изборе са тим задатком.

Руске убице дронова

Кнутов наводи да руски стручњаци такође раде на стварању система за борбу против извиђачких и офанзивних беспилотних летелица, као што су амерички МК-9 „Рипет“ и турски „Бајрактар“.
По мишљењу многих војних експерата, најперспективније средство за борбу против ударних дронова је руски самоходни противвазудшни артиљеријски систем „Деривација ПВО“, који има аутоматски топ калибра 57 милиметара и и вишенаменско пуњење са даљинском детонацијом у близини мете. То ће омогућити да се прецизно погађају и обарају дронови разних типова.
Такође, озбиљна претња дроновима су и чувени „Панцири“, које је и Србија набавила. Експерти наводе да су, рецимо, турске беспилотне летелице лака мета за руске системе противваздушне одбране као што су „Панцири“, а томе иде у прилог и чињеница да су крајем прошле године ти системи оборили више од 40 дронова турске производње „Бајрактар“ и „Анка“ у Либији и Сирији.
Модернизовани систем ПВО „Панцир-С1М“ може да се бори против свих врста јуришних дронова који су у служби наоружања у многим земљама, а овај комплекс ће, како се очекује, постати један од главних елемената руског система намењеног за дејства против дронова.
Најважнија предност овог система је могућност да погађа и дронове малих димензија и брзине, који су тешки циљеви за друге системе ПВО.
Русија већ сада има довољно врста оружја да се носи са прилично демонизованим „Бајрактаром ТБ2“ и другим дроновима, а међу средствима за борбу против беспилотних летелица ефикасни су и системи „Тор“, „Бук-М2Е“, „Сосна“ и други.
У суштини, руска индустрија тренутно производи две врсте оружја против беспилотних летелица — „soft-kill“, које су намењене за електронско потискивање и „hard-kill“ прилагођене за физичко уништење.
Погледајте и емисију Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“ — „Руске ракете пред америчким вратима“.
Стелт-дрон С-70 „Охотњик“ први пут извезен на писту у Новосибирску - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
РУСИЈА
Нови систем за „Охотник“: Руски тешки ударни дрон биће још невидљивији
Беспилотне летелице на вежбама Кавказ 2020 - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
РУСИЈА
Русија смислила нови начин борбе против „роја“ непријатељских дронова /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала