- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британска секретарка: Закерберг би могао да заврши у затвору

© AP Photo / Jeff ChiuОснивач Фејсбука Марк Закерберг
Оснивач Фејсбука Марк Закерберг - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Британска секретарка за дигиталне медије, културу, медије и спорт Надин Дорис упозорила је да би извршни директор Фејсбука Марк Закерберг могао да заврши у затвору ако компанија, која је сада позната као Мета, не буде пословала у складу са новим законом о безбедности на мрежи.
Британски закон о безбедности на интернету, који се очекује да ће бити представљен у парламенту у наредних неколико месеци, има за циљ да примора интернет платформе да предузму мере против нелегалног садржаја и да заштите кориснике од штете која би могла да настане.
Апсолутно“, рекла је Надин Дорис, одговарајући на питање у интервјуу за Times Radio да ли би се високи руководиоци, попут Закерберга, могли наћи иза решетака ако не предузму мере за заштиту корисника од штете на Интернету у складу са Законом о онлајн безбедности, који би требало да буде усвојен у парламент у наредних неколико месеци.
Енди Бароуз, шеф онлајн политике за безбедност деце у Националном друштву за превенцију окрутности према деци, британској добротворној организацији за заштиту деце, међутим није превелики оптимиста упркос обећању британске секретарке.
Он тврди да „упркос реторици, тренутни предлози владе подразумевају да шефови технолошких гиганата неће бити лично одговорни за штетне ефекте због алгоритама својих компанија или због неуспеха да спрече штету и да би могли бити кривично гоњени само зато што нису дали информације регулатор“.
Бароуз инсистира на томе да уколико Закон о онлајн безбедности не буде „довољно ојачан, кривичне санкције подразумевају само упозорење, али не и казну.
Према његовим речима, „деци је потребна добро осмишљена регулатива која ће извући лекције из других области да би предлог закона био у складу са најављеном реториком и спречио злоупотребу која се сама по себи може избећи“.

Влада Велике Британије ажурира закон о безбедности на мрежи

Ове примедбе су уследиле неколико дана након што је британска влада "појачала" предлог закона додајући низ нових кривичних дела која би могла резултирати и затворским казнама за високорангиране руководиоце интернет платформи.
Листа приоритетних кривичних дела тренутно укључује осветничку порнографију, злочине из мржње, преваре, продају илегалних дрога или оружја, промоцију или омогућавање самоубиства, као и кријумчарење људи и сексуалну експлоатацију.
Према Закону о безбедности на мрежи, сваки материјал који садржи горепоменуте прекршаје мора бити уклоњен са друштвених платформи и морају бити предузети кораци да се корисници спрече да се сусрећу са таквим садржајем.
Што се тиче наведених прекршаја, они се односе на постављање порука које преносе претњу озбиљном повредом, слање комуникације са циљем наношења психичке повреде или озбиљне емоционалне претње и намерно слање лажне поруке са намером наношења штете.
Секретарка Дорис је, са друге стране, објаснила да министри „слушају посланике, добротворне организације и активисте који желе да се закони побољшају и ојачају”, додајући да промене „значе да ће влада моћи да донесе примењив закон против оних који користе интернет као оружје да униште животе људи“.
Она је изразила наду да ће ефекат предлога закона бити „обавештење онлајн платформама да увиде шта је у припреми и да почну на време да раде оно што је неопходно.
Фејсбук и Инстаграм, раније су били критиковани јер нису учинили довољно да спрече садржај који промовише „мржњу и поделе", преноси међународни Спутњик.
Гејмер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Русија издала упозорење о метаверзуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала