- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Русија издала упозорење о метаверзуму

CC0 / / Гејмер – илустрација
Гејмер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Регулаторно тело у Русији разматра могућност нових ограничења виртуелне реалности јер постоји бојазан да би метаверзум могао да омогући илегалне активности, Регулаторно тело сматра да „живот на мрежи“ утиче и на смањење значаја моралних и етичких норми због употребе виртуелног аватара, што је нарочито штетно по децу,
Научно-технички центар „Роскомнадзор“, савезна агенција одговорна за праћење масовних медија, објавила је у извештај у којем оцењује потенцијалне ризике и могућности виртуелне реалности, у којој људи могу да комуницирају мимо граница држава.
Термин метаверзум, који долази из научне фантастике, односи се на 3Д виртуелне светове фокусиране на социјално повезивање људи, и све је више у фокусу технолошких компанија, укључујући америчку компанију „Фејсбук“, која је недавно ребрендирана у „Мета“.
У извештају се наводи да би метаверзум могао да буде погодан за илегалне трансакције у криптовалутама, укључујући трговину између људи различитих националности која би могла да прекрши граничне прописе. Стручњаци тврде да би виртуелни простори били погодно тло за диловање дроге или трговину другим забрањеним супстанцама, преноси РТ.
У извештају се такође наводи забринутост због последица које виртуелна интеракција има на људско понашање. Стручњаци наводе:

„Трансформација перцепције због тога што се налази у метаверзуму имаће значајан културни ефекат на друштво и промениће друштвено понашање, укључујући смањење значаја моралних и етичких норми због употребе виртуелног аватара. Они упозоравају да би то посебно могло да утиче на децу, најрањивију групу у новом метаверзуму.“

Поред процене потенцијалних ризика виртуелне стварности, извештај такође даје преглед њених могућности, укључујући раст нових тржишта, као што је повећана потражња за видео-игрицама и онлајн облицима забаве. Стручњаци такође тврде да „живот на мрежи“ омогућава нове облике политичког деловања, а позивају се на Грету Тунберг, активисткињу која је својим онлајн профилом подигла свест о опасностима климатских промена.
Виртуелна стварност - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
ДРУШТВО
Куме, изгоре ти кеса у метавeрзуму! Наредна генерација се „претвара“ у аватаре
Суперкомпјутер компаније Мета - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак Метаверзума: Настаје најбржи суперкомпјутер који је човек направио /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала