- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Четири напитка који помажу да лакше заспимо

CC0 / Рixabay / Пиће
Пиће - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Најмање седам сати сна нам је потребно да бисмо могли да кажемо да имамо добар и здрав сан, али када дође време за спавање – често сан „не долази на очи“. Несаница може да буде последица многих стања, па зато треба да обратимо пажњу и шта то пијемо, чак и сатима пре одласка на спавање, упозоравају стручњаци.
Стручњаци кажу да пред спавање никако не треба да пијемо кафу, газиране напитке и енергетска пића која су препуна шећера.
С друге стране постоје напици који се препоручују за добар сан:

Чајеви

Шоља биљног чаја у вечерњим сатима треба да постане ритуал. Чај који можете сами да напаравите, а који може да смањи ниво кортизола, хормона стреса и помоћи нам да лакше утонемо у сан, је такозвани “тулси” чај. Прави се веома лако.
Потребно вам је: 8 листова босиљка, две кашичице меда, пола качишице зеленог кардамома у праху (врста ђумбира, има га у продавницама здраве хране), два и по сантиметара корена обичног ђумбира исецканог на листиће, једна кашика лимуновог сока, две и по шоље воде. Прокувајте воду, додајте зачине и биље, сецкани ђумбир, кардамом у праху и оставите да проври. Нека се кува на лаганој ватри док се вода не смањи на само две шоље. Процедите, додајте лимун и мед.
Као и овај, чај од валеријане, пасифлоре и камилице су такође напици који умирују, али имају мало другачији механизам за добар сан. Постоје елементи у пасифлори, камилици и корену валеријане за које се показало да донекле делују седативно. Валеријана може бити посебно корисна за анксиозност, закључено је у студији.

Топло млеко са куркумом

Вероватно сте чули да чаша топлог млека пре спавања јесте напитак који помаже да лакше заспимо. Али многим људима топло млеко није укусно и може изазвати пробавне тегобе. Постоји алтернативе: биљно млеко – бадемово, кокосово, овсено…
Загрејте млеко, додајте кашичицу зачина куркуме, која има антиинфламаторна својства. Добро промешајте, засладите манука медом и поспите млевеним мушкатним орашчићем, каранфилићем и/или циметом. Комбинација је антиинфламаторна, а манука мед је одличан за здравље црева и имунитета.
CC BY 2.0 / Marco Verch /Flickr / Куркума и топло млеко су одлична комбинација
Куркума - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Куркума и топло млеко су одлична комбинација

Обична вода

Постоји разлог зашто многи од нас ноћу држе чашу воде поред кревета: ово пиће је без калорија, не садржи додатни шећер и одржава осећај хидратације. Да бисте добро спавали ноћу, покушајте да конзумирате више воде раније у току дана: ако пијете превише у сатима пре спавања, може вас пробудити усред ноћи нагон за мокрењем.
Нека истраживања сугеришу да испијање киселог сока од вишње може помоћи да се заспи, посебно ако имате несаницу. У једној малој студији у којој су учествовали одрасли старији од 50 година, они који су пили пола литра киселог сока од вишње два пута дневно током две недеље постигли су додатних 84 минута сна, у поређењу са испитаницима који су конзумирали плацебо пиће, пише часопис American Journal of Therapeutics. У чему је тајна? Одређене хемикалије у киселим вишњама повећавају доступност триптофана, аминокиселине укључене у производњу неуротрансмитера серотонина, који је повезан са здравим сном.

Шоља ашваганде

Ашваганда је древна лековита биљка и може бити од помоћи када је реч о бољем сну. Ашваганда се сматра адаптогеном, јер помаже телу да се прилагоди и контролише стрес. Нова истраживања, укључујући малу студију на 60 одраслих, објављену у часопису “Цуреус”, открила су да је узимање ашваганде помогло у смањењу нивоа кортизола и побољшању квалитета сна. Овај чај може бити посебно користан у смањењу нивоа анксиозности. Ашваганду можете пронаћи у готовим напицима, мешавинама чаја и као прах који можете додати у пиће по избору, преноси портал Еклиника.
Медитеранска исхрана - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Исхрана која поправља сан: Ново истраживање научника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала