- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Исхрана која поправља сан: Ново истраживање научника

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/G.steph.rocket/Cropped photo / Медитеранска исхрана
Медитеранска исхрана - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Технике побољшања квалитета сна, као што су одлазак у кревет у исто време, вежбање и некоришћење електронских уређаја пре одласка на спавање добро су познате, а научници су сада утврдили да на квалитетан сан може утицати и начин исхране..
Истраживање које је недавно објављено у Журналу Академије за нутриционизам и дијететику, анализирало 20 претходних истраживања објављених између 1975. и 2021. године. Циљ је био да се утврди која врста прехране најбоље помаже у побољшању квалитета сна. Истраживачи су нагласили да је медитерански начин исхране бољи од осталих и да може да помогне да се лакше заспи и да се квалитетније спава.
„Они који једу већу количину хране богате влакнима, здравим масноћама, воће и поврће богато серотонином и мелатонином и уносе антизапаљенске хранљиве материје (као што су антиоксиданти или омега-3 масне киселине, боље спавају“, каже Кетрин Вилсон за магазин „Ит дис, нот дет“.
Др Мајкл Граднер, директор Центра за сан на Универзитету Аризона, објашњава да веза сна и исхране не зависи толико од конкретних намирница, колико од начина на који се хранимо.
„Здрав начин исхране, посебно онај који има довољан баланс хранљивих материја, у ком се највећи део калорија уноси средином дана, може више да користи квалитетном сну“, казао је Граднер.
Јутарња шетња - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
ДРУШТВО
Зашто је јутарња шетња толико благотворна и како да се мотивишете
Шећер - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
ДРУШТВО
Седам навика у исхрани које штете мозгу
Девојка у ресторану - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Десет митова о губитку килограма који отежавају мршављење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала