- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски посланици данас разматрају смену председника Скупштине Алексе Бечића

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
У Подгорици ће данас бити одржана четврта по реду ванредна седница Скупштине Црне Горе на којој ће посланици одлучивати о смени председника парламента Алексе Бечића, на предлог парламентарне опозиције.
У образложењу предлога се наводи да парламент за време мандата Алексе Бечића „није био место суштинског политичког дијалога, због чега није успео да оствари једну од својих основних функција и доведе до убрзања европског пута Црне Горе“.

Бечић: Смена озваничава коалицију са ДПС

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић изјавио је да до његове смене може доћи искључиво ако се игноришу резултати који су остварени, прекроји изборна воља грађана и погазе демократски принципи.
Бечић је, на питање да ли ће данас бити смењен, у интервјуу „Вијестима“ одговорио да то није до њега, јер је урадио најбоље што је умео.
„У сваком случају, биће ми част да будем смењен на бранику изборне воље народа“, рекао је Бечић.
На питање да ли очекује да ГП УРА не гласа за његово разрешење, с обзиром на то да посланици Демократа нису подржали дневни ред ванредне седнице на којој је требало да се одлучује о смени вицепремијера и лидера УРА Дритана Абазовића, Бечић је рекао да су Демократе гласале против могућности да се разреши Абазовић зато што поштују договор парламентарне већине и изборну вољу бирача.
„Сви политички субјекти парламентарне већине су јавно најавили да неће подржати разрешење председника Скупштине, укључујући и председника ГП УРА господина Абазовића“, рекао је Бечић.
Додао је да је у супротном глас за разрешење - глас за формализацију коалиције са ДПС-ом.
Говорећи о томе шта ће бити потези његове партије након што је Скупштина у петак изгласала неповерење Влади Здравка Кривокапића, Бечић је истакао да су Демократе, ако сви субјекти парламентарне већине искључују могућност коалиције са ДПС-ом, спремне на договор победничке парламентарне већине и мањинских партија.
„Уколико нема договора, нема прекрајања изборне воље са ДПС-ом, већ идемо на ванредне парламентарне изборе да грађани пресуде“, истакао је Бечић.

Бечићеву смену предложила опозиција

Предлог су доставили посланици опозиције, а једини који га није потписао је посланик Албанске листе Генци Ниманбегу.
Демократски фронт и Социјалистичка народна партија, која је, иначе, потписала меморандум са ГП УРА Дритана Абазовића о формирању нове мањинске владе, саопштили су да неће гласати за опозив председника Скупштине.
Бечићева Демократска Црна Гора је саопштила да свако ко сутра на ванредној седници Скупштине гласа за његову смену или не учествује у гласању, направио је дил са ДПС-ом Мила Ђукановића и формирао нову парламентарну коалицију.

„С обзиром на то да се председник (парламента) разрешава већином од укупног броја присутних посланика, свако ко гласа „за“ или не учествује у гласању, направио је дил са ДПС и формирао нову парламентарну коалицију“, поручиле су Демократе.

На првој ванредној седници парламента у овој години био је предлог за смену Дритана Абазовића са места потпредседника владе, али расправе није било јер није изгласан дневни ред.
На другој седници, такође због неизгласавања дневног реда, није било расправе о предлогу премијера Здравка Кривокапића за враћање посланичких мандата народу, односно скраћење мандата Скупштини.
На трећој је изгласано неповерење Кривокапићевој влади. Актуелна 42. црногорска влада пала је након само 14 месеци од њеног формирања. Неповерење Кривокапићевој влади изгласала су четири посланика Абазовићеве коалиције „Црно на бијело“ и опозиција, док су салу уочи гласања напусти посланици Демократског фронта, Социјалистичке народне партије и Покрета за промјене.

Нова влада или ванредни избори

Став већине странака актуелне парламентарне већине сматра да је излаз из кризе након пада владе, искључиво формирање нове владе унутар парламентарне већине и партија представника мањинских народа.
А, ако договора не буде, да се иде на ванредне парламентарне изборе.
Сваки договор о формирању нове владе уз подршку Ђукановићевог ДПС је за њих неприхватљив и сматраће се, кажу, да је договор о формирању владе коалиције „Црно на бијело“ и ДПС-а, односно Абазовића и Ђукановића, био раније договорен.
У међувремену, функционер УРА, Зоран Микић рекао је да ће о гласању за или против смене Бечића одлучити након данашњих консултација.
За смену Бечића потребан је најмање 41 глас, што значи би за то морао да гласа и неко из власти.

ДФ: Нема сарадње са ДПС, могући и протести

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић је на општинској изборној конференцији у Никшићу поновио став да за његову Демократску народну партију и ДФ није прихватљив никакав коалициони аранжман, нити сарадња с ДПС-ом и да очекује да ће и остали субјекти парламентарне већине заузети идентичан став.
Иначе, Кнежевић је у свом обраћању у Скупштини Црне Горе у петак, на тему изгласавања неповерења Кривокапићевој влади, поручио да ће, ако нова парламентарна већина буде направљена са Ђукановићевим ДПС-ом, Демократски фронт позвати грађане на протесте, због непоштовања изборне воље грађана.
Како ће се развијати политичка ситуација у Црној Гори наредних дана тешко је предвидети, сматрају лидери појединих страна парламентарне већине, што је потврдио и председник Покрета за промјене Небојша Медојевић, који је оценио да је она у овом тренутку „хаотична и да никоме није јасно шта се дешава“.
„Ако се формира мањинска влада гласовима ДПС-а, то ће сигурно изазвати озбиљну дестабилизацију у Црној Гори, јер је дошло до прекрајања изборне воље грађана, до издаје, до политичког инжењеринга“, рекао је Медојевић и истакао:
Ако буде дошло до овакве издаје, једино што нам стоји на располагању јесу организације протеста, демонстрације, и све оне легитимне методе борбе како у парламенту, тако и на улици, додао је он, преноси Танјуг.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Пала Влада Здравка Кривокапића
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Изгласано неповерење Влади, ДПС слави
Марко Милачић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Милачић: Ово је издаја генерације, издаја века!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала