- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрвати пред новом бруком: И другопласирано решење за кованицу – плагијат?

© Фото : Јутјуб/HRVATSKA NARODNA BANKA / CROATIAN NATIONAL BANKХрватска кованица евра
Хрватска кованица евра - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Последњих неколико дана једна од главних тема у Хрватској је скандал с украденом сликом куне на хрватској кованици евра. Аутор тог рада који је победио на конкурсу ХНБ Стјепан Прањковић након буре у јавности извинио се, повукао се из конкурса и одрекао награде. Међутим, упитно је шта је са другопласираним решењем јер ни оно не делује оригинално.
О Прањковићевом допису треба да се огласи Комисија за новац ХНБ која је спроводила конкурс за четири хрватске кованице евра, односно цента. Како је Индекс незванично сазнао из ХНБ, Комисија не намерава да поништи цео конкурс, него само све Прањковићеве радове. Његови радови су, наиме, награђени за још две кованице, а он је за све требало да буде награђен са укупно 140.000 куна (око 18.600 евра).
До повлачења првонаграђеног аутора дошло је након што се испоставило да је куна с његове кованице идентична куни са слике шкотског фотографа која је лако доступна на интернету.
Шта ће се тачно даље догађати с кованицом евра с мотивом куне званичног назива „Животиња куна са шаховницом у позадини“ није потпуно јасно, али у први план је сада избио другонаграђени рад за ту кованицу.

И куна са другопласиране кованице јако подсећа на слику с интернета

Аутор те другопласиране еврокованице од једног евра с мотивом куне је 22-годишњи Петар Перчић, студент смера Мултимедија, обликовање и примена на Универзитету „Сјевер“ у Вараждину.
Његова куна јако подсећа на илустрацију куне која се такође једноставно може пронаћи на интернету претраживањем путем Гугла.
Ради се о једној од илустрација куне на слици унутар чланка „Куна златица или бјелица – како их разликовати“ објављеној на порталу Рибо-лов. Наводи се да је текст пренесен из Часописа Хрватске шуме, тачније издања 198 из 2013. године, те да је аутор текста Зоран Тимарац. Није јасно јесу ли и слике пренесене из тог часописа.

Минорне разлике

Илустрација с кованице јако личи једној илустрацији куне златице на слици објављеној на риболовачком порталу.
За разлику од Прањковићевог рада, овде су ипак приметне мале разлике – куна с интернета је незнатно дужа и њен је реп нешто тањи те се налази ниже. Куна с кованице је генерално мало дебља, али ради се заиста о ситним разликама. Поза у којој се куна налази је готово идентична на кованици и на слици објављеној на риболовачком порталу.
Комисија се бранила да су проверавали само слике за хрватску реч „куна“, а ова слика се налази при врху тог претраживања
Иначе, чланак у ком се налази и фотографија на којој је илустрација с куне која подсећа на ону каква се налази на другопласираном предлогу кованице на интернету је доступан од 12. марта прошле године и налази се при врху резултата које Гугл избацује када се упише куна, чак и сада када Гугл, након избијања скандала с првопласираном кованицом, на врху избацује слике медијских објава о крађи дизајна.
Комисија за новац се, како је Индекс данас незванично сазнао, за аферу оправдавала тиме да су проверавали да ли је нека од слика у радовима преузета с интернета тако што су претраживали хрватску реч за куну, а не и енглеску.
Хрватска кованица евра - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РЕГИОН
Велики скандал: Хрватска кованица евра је плагијат?
Никола Тесла: Прослава 160. годишњице у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
„Нестало струје на Тесли“: Технички проблеми на представљању хрватске кованице евра /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала