Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Најсавременији лек против короне стигао у Србију

© Tanjug / ZORAN ZESTICВМЦ Карабурма
ВМЦ Карабурма - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Министарство здравља саопштило је да је у нашу земљу данас стигао први контингент лека против корона вируса Паксловид.
Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек (у Европи још испоручен В.Британији), и то десет дана након што је ЕМА одобрила употребу и промет овог лека, наводи се у саопштењу Министарства.
Комисија Министарства здравља којом преседава професор др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне болести, направила је дистрибутивну лист на основу које ће лек бити распоређен по здравственим установама.
Лек Паксловид је антивирусни лек који садржи две компоненте ритонавир и нирматрелвир и намењен је за оралну употребу. Индикован је за третман ковид-19 инфекције, код одраслих, који не захтевају додатни кисеоник и који имају повећан ризик прогресије у тешку форму болести. Са применом лека препоручљиво је започети у оквиру првих пет дана од појаве симптома.
Србија је крајем прошле године међу првима заједно са САД и Великом Британијом потписала уговор са представницима компаније Фајзер о набавци најбољег лека против корона вируса, који смањује ризик од хоспитализације и тешких облика болести код пацијената и до 89 одсто.
Министар здравља др Златибор Лончар тада истакао је да вакцина остаје и даље примарно оружје у борби са вирусом, а да је лек Паксловид додатни напор државе да сачува здравље грађана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала