- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки канцелар објаснио зашто је Украјини испоручено само 5.000 шлемова

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Рајхстага у центру Берлина
Зграда Рајхстага у центру Берлина - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Немачка је предала Украјини 5.000 шлемова, за испоруке наоружања постоје озбиљна ограничења, саопштио је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу „Вашингтон посту“.
„Као прво, Украјина је тражила шлемове и ми смо одговорили на ту молбу. Под два, постоје строги извозни критеријуми којих се придржавамо приликом извоза наоружања у кризне регионе. Постоји дуги континуитет немачких извозних ограничења за оружје, чиме се бавила прошла влада“, објаснио је Шолц.
Говорећи о могућности спречавања пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“, он је истакао да су Немачка и њени спремни да „предузму све неопходне мере“ у случају „инвазије“ Русије на Украјину.
„Са америчком владом имамо јасан договор поводом транзита гаса и енергетског суверенитета Европе. Већ смо се договорили да подржавамо Украјину, да се интензивно боримо за транзит гаса преко Украјине, као и да ћемо бити веома одлучни, ако се тај гас нађе под знаком питања. Апсолутно је јасно да ће у таквој ситуацији све опције бити на столу. Нећу улазити у детаље, али наш одговор ће бити јединствен и одлучан“, истакао је немачки премијер.
Подсетимо, Олаф Шолц се налази у посети Вашингтону где ће данас имати састанак са америчким председником Џозефом Бајденом.
Раније је Министарство одбране Немачке саопштило да ће предати Кијеву 5.000 шлемова.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
РУСИЈА
Кијев послао Немачкој „списак жеља“ у вези војне помоћи; Берлин: Поведите рачуна о реторици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала