- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Санкције против Белорусије имају за циљ дестабилизацију ситуације у земљи

© AP Photo / Richard DrewСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Пратите нас
Санкције против Белорусије имају за циљ дестабилизацију ситуације у земљи, изјавио је први заменик представника Русије у УН Дмитриј Пољански на састанку Савета безбедности УН.
„Широка секторска ограничења против Белорусије имају за циљ уништавање њених конкурентних предузећа и дестабилизацију друштвено-политичке ситуације“, рекао је Пољански.
Он је додао да Русија сматра једностране санкције нарушавањем суверенитета земаља и мешањем у њихове унутрашње ствари.
„Русија се традиционално руководи схватањем да су санкције Савета безбедности УН једине легитимне. С тим у вези, све већу забринутост изазива пракса да појединачне земље и њихови савези користе једностране принудне мере“, истакао је он.
„Сматрамо их као задирање у прерогативе Савета, који стварају препреке за обезбеђивање мира. Праксу коришћења таквих ограничења тумачимо као нарушавање суверенитета држава и мешање у њихове унутрашње послове“, закључио је Пољански.

Протести у Белорусији и санкције

Односи Белорусије и западних земаља погоршали су се после председничких избора одржаних 9. Августа 2020. године. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. У земљи су почели масовни протести опозиције која није признала резултате избора и која је сматрала да је победила Светлана Тихановска.
Белоруске власти више пута су изјављивале да се протести у земљи координирају из иностранства. Лукашенко је оптужио Запад за директно мешање у ситуацију у земљи, истицао да САД управљају нередима, док Европљани раде онако како им САД наложи.
Европска унија, Велика Британија, САД, Канада и низ других земаља постепено су уводиле санкције белоруским званичницима, као и предузећима, оптужујући Минск за нарушавање избора и кршење људских права. Међу земљама из којих се координирају протести, Лукашенко је навео Пољску, Чешку, Литванију и Украјину. Један број представника белоруске опозиције отишао је у иностранство, конкретно у Пољску, Литванију и Украјину одаке спроводе своје активности.
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
СВЕТ
Америка увела нове санкције Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала