00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Колико тачно шећера има у воћу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПијачна тезга са воћем
Пијачна тезга са воћем - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Толико је студија које говоре да превише шећера у нашој исхрани није добро и да кад год можемо избегавамо торте и колаче. Али колико је заправо шећера у воћу које једемо баш да бисмо били здравији?
Упркос томе што садржи шећер, воће је део здраве исхране када се једе умерено јер шећер у воћу није онај који се користи у слаткишима и сладоледу. Осим фруктозе, воће садржи и витамине, антиоксидансе, минерале, воду и влакна – све што је важно за наше здравље.
Ипак, врло је важно знати да превише било чега није добро, па тако ни превише воћа јер оно ипак садржи шећер. Зато је препорука две до три порције дневно, а воће са више шећера – једна порција на дан (отприлике једна шака воћа)
А колико шећера садржи воће, посебно оно које је сада на тезгама?

Смокве

1 шоља сецканих смокава – 29,3 г шећера
Влакна: 5,2 г
Ово воће је најбоље јести сирово, не као слатко или у колачима, ако бисте да на најбољи начин искористите предности које су добре за здравље. А то су богат садржај влакана, калијума, калцијума, магнезијума и витамина А, Е и К. Смокве такође садрже пребиотике, који подржавају добре бактерије у цревима и побољшавају пробаву. Али због високог садржаја шећера најбоље је да поједете највише једну до две смокве одједном.

Нар

1 шоља бобица нара – 23,8 г шећера
Влакна: 7,0 г
Нар садржи три врсте моћних антиоксидативних полифенола који се боре против оштећења у телу изазваних слободним радикалима. Један нар обезбеђује око 30 мг витамина Ц, који је важан за здравље коже и за имунитет. Има прилично висок садржај влакана, тако да све док се држите величине порције, нар слободно једите и као ужину, поспите га по салати, ставите у јогурт…
© Depositphotos.com / ls992007Нар слободно једите као ужину
Сок од нара - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Нар слободно једите као ужину

Мандарине

1 шоља кришки мандарине – 20,6 г шећера
Влакна: 3,5 г
Мандарине јесу слатке због доста шећера, али ако не претерате с њима, имаћете доста благодети. Осим за здравље, оне су одличне и за косу јер витамин Б12 у мандаринама подстиче раст косе, смањује опадање и успоравања седе.

Банане

1 шоља сецкане банане – 18,3 г шећера
Влакна: 3,9 г
Банане су добре за мишиће, за сагоревање масноћа, али у поређењу са другим воћем имају доста шећера и угљених хидрата. Зато је добро држати се највише једне порције дневно. Тако ћете искористити све предности овог воћа, а нећете се гојити, пише портал Еatthis.

Поморанџе

1 шоља сецканих поморанџи – 16,8 г шећера
Влакна: 4,3 г
Поморанџе су добре за доста тога, а посебно занимљиво је то што, рецимо, једна дневно смањује бол у мишићима након трчања. Једна ова воћка обезбеђује и чак 116 одсто дневне потребне дозе витамина Ц. Ово воће је и одличан извор селена који је добар за штитну жлезду.
CC0 / Pixabay / Поморанџе су резервоар селена
Наранџе - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
Поморанџе су резервоар селена

Крушке

1 шоја сецканих крушака – 13,7 г шећера
Влакна: 4,3 г
Крушке су толико слатке да делује невероватно да имају само око 100 калорија по воћки, али то је истина. Ово воће је добар извор витамина Ц и садржи четвртину дневне неопходне дозе влакана по воћки. Крушке нас и држе дуже ситима захваљујући пектину који успорава варење. Уједно нас, због важних нутријената, штите од опасних болести, попут повишеног холестерола и болести срца.

Јабуке

1 шоља сецканих јабука – 13 г шећера
Влакна: 3 г
Често их схватамо здраво за готово, али јабуке су заиста важне за наше зрдавље. Оне су моћни борац са мастима и одлична су ужина за оне с дијабетесом и инсулинском резистенцијом јер имају висок садржај влакана која успоравају пораст глукозе, а имају мало шећера.
Састојци у популарним намирницама који су опаснији од шећера
Које комбинације хране нису добре за вашу пробаву: Млеко и воће могу изазвати невоље

Бруснице

1 шоља брусница – 4,3 г шећера
Влакна: 3,6 г
Умеју да буду опоре без додатног шећера, али баш зато се убрајају међу најздравије воће. Једите их баш без шећера јер су препуне антиоксиданаса. Можете да направите једну порцију воћа и бруснице помешате са сецканим јабукама и боровницама. Комбинујте их и са орасима и другим коштуњавим воћем и ето савршене ужине, преноси портал Задовољна.
Сок од нара - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РУСИЈА
Руски ендокринолог: Воће без којег организам не може зими
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала