https://sputnikportal.rs/20220208/koliko-tacno-secera-ima-u-vocu-1134076021.html
Колико тачно шећера има у воћу
Колико тачно шећера има у воћу
Sputnik Србија
Толико је студија које говоре да превише шећера у нашој исхрани није добро и да кад год можемо избегавамо торте и колаче. Али колико је заправо шећера у воћу... 08.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-08T21:26+0100
2022-02-08T21:26+0100
2022-02-08T21:26+0100
друштво
магазин
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/1d/1132895228_0:318:3073:2047_1920x0_80_0_0_98450f1716c1a1544908c110d0fa1af4.jpg
Упркос томе што садржи шећер, воће је део здраве исхране када се једе умерено јер шећер у воћу није онај који се користи у слаткишима и сладоледу. Осим фруктозе, воће садржи и витамине, антиоксидансе, минерале, воду и влакна – све што је важно за наше здравље.Ипак, врло је важно знати да превише било чега није добро, па тако ни превише воћа јер оно ипак садржи шећер. Зато је препорука две до три порције дневно, а воће са више шећера – једна порција на дан (отприлике једна шака воћа)А колико шећера садржи воће, посебно оно које је сада на тезгама?Смокве1 шоља сецканих смокава – 29,3 г шећераВлакна: 5,2 гОво воће је најбоље јести сирово, не као слатко или у колачима, ако бисте да на најбољи начин искористите предности које су добре за здравље. А то су богат садржај влакана, калијума, калцијума, магнезијума и витамина А, Е и К. Смокве такође садрже пребиотике, који подржавају добре бактерије у цревима и побољшавају пробаву. Али због високог садржаја шећера најбоље је да поједете највише једну до две смокве одједном.Нар1 шоља бобица нара – 23,8 г шећераВлакна: 7,0 гНар садржи три врсте моћних антиоксидативних полифенола који се боре против оштећења у телу изазваних слободним радикалима. Један нар обезбеђује око 30 мг витамина Ц, који је важан за здравље коже и за имунитет. Има прилично висок садржај влакана, тако да све док се држите величине порције, нар слободно једите и као ужину, поспите га по салати, ставите у јогурт…Мандарине1 шоља кришки мандарине – 20,6 г шећераВлакна: 3,5 гМандарине јесу слатке због доста шећера, али ако не претерате с њима, имаћете доста благодети. Осим за здравље, оне су одличне и за косу јер витамин Б12 у мандаринама подстиче раст косе, смањује опадање и успоравања седе.Банане1 шоља сецкане банане – 18,3 г шећераВлакна: 3,9 гБанане су добре за мишиће, за сагоревање масноћа, али у поређењу са другим воћем имају доста шећера и угљених хидрата. Зато је добро држати се највише једне порције дневно. Тако ћете искористити све предности овог воћа, а нећете се гојити, пише портал Еatthis.Поморанџе1 шоља сецканих поморанџи – 16,8 г шећераВлакна: 4,3 гПоморанџе су добре за доста тога, а посебно занимљиво је то што, рецимо, једна дневно смањује бол у мишићима након трчања. Једна ова воћка обезбеђује и чак 116 одсто дневне потребне дозе витамина Ц. Ово воће је и одличан извор селена који је добар за штитну жлезду.Крушке1 шоја сецканих крушака – 13,7 г шећераВлакна: 4,3 гКрушке су толико слатке да делује невероватно да имају само око 100 калорија по воћки, али то је истина. Ово воће је добар извор витамина Ц и садржи четвртину дневне неопходне дозе влакана по воћки. Крушке нас и држе дуже ситима захваљујући пектину који успорава варење. Уједно нас, због важних нутријената, штите од опасних болести, попут повишеног холестерола и болести срца.Јабуке1 шоља сецканих јабука – 13 г шећераВлакна: 3 гЧесто их схватамо здраво за готово, али јабуке су заиста важне за наше зрдавље. Оне су моћни борац са мастима и одлична су ужина за оне с дијабетесом и инсулинском резистенцијом јер имају висок садржај влакана која успоравају пораст глукозе, а имају мало шећера.Састојци у популарним намирницама који су опаснији од шећераКоје комбинације хране нису добре за вашу пробаву: Млеко и воће могу изазвати невољеБруснице1 шоља брусница – 4,3 г шећераВлакна: 3,6 гУмеју да буду опоре без додатног шећера, али баш зато се убрајају међу најздравије воће. Једите их баш без шећера јер су препуне антиоксиданаса. Можете да направите једну порцију воћа и бруснице помешате са сецканим јабукама и боровницама. Комбинујте их и са орасима и другим коштуњавим воћем и ето савршене ужине, преноси портал Задовољна.
https://sputnikportal.rs/20220128/ruski-endokrinolog-voce-bez-kojeg-organizam-ne-moze-zimi-1133754126.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/1d/1132895228_0:0:2729:2047_1920x0_80_0_0_f879245e2965ebbeb88aa8322fd0d015.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
магазин, здравље
Колико тачно шећера има у воћу
Толико је студија које говоре да превише шећера у нашој исхрани није добро и да кад год можемо избегавамо торте и колаче. Али колико је заправо шећера у воћу које једемо баш да бисмо били здравији?
Упркос томе што садржи шећер, воће је део здраве исхране када се једе умерено јер шећер у воћу није онај који се користи у слаткишима и сладоледу. Осим фруктозе, воће садржи и витамине, антиоксидансе, минерале, воду и влакна – све што је важно за наше здравље.
Ипак, врло је важно знати да превише било чега није добро, па тако ни превише воћа јер оно ипак садржи шећер. Зато је препорука две до три порције дневно, а воће са више шећера – једна порција на дан (отприлике једна шака воћа)
А колико шећера садржи воће, посебно оно које је сада на тезгама?
1 шоља сецканих смокава – 29,3 г шећера
Ово воће је најбоље јести сирово, не као слатко или у колачима, ако бисте да на најбољи начин искористите предности које су добре за здравље. А то су богат садржај влакана, калијума, калцијума, магнезијума и витамина А, Е и К. Смокве такође садрже пребиотике, који подржавају добре бактерије у цревима и побољшавају пробаву. Али због високог садржаја шећера најбоље је да поједете највише једну до две смокве одједном.
1 шоља бобица нара – 23,8 г шећера
Нар садржи три врсте моћних антиоксидативних полифенола који се боре против оштећења у телу изазваних слободним радикалима. Један нар обезбеђује око 30 мг витамина Ц, који је важан за здравље коже и за имунитет. Има прилично висок садржај влакана, тако да све док се држите величине порције, нар слободно једите и као ужину, поспите га по салати, ставите у јогурт…
1 шоља кришки мандарине – 20,6 г шећера
Мандарине јесу слатке због доста шећера, али ако не претерате с њима, имаћете доста благодети. Осим за здравље, оне су одличне и за косу јер витамин Б12 у мандаринама подстиче раст косе, смањује опадање и успоравања седе.
1 шоља сецкане банане – 18,3 г шећера
Банане су добре за мишиће, за сагоревање масноћа, али у поређењу са другим воћем имају доста шећера и
угљених хидрата. Зато је добро држати се највише једне порције дневно. Тако ћете искористити све предности овог воћа, а нећете се гојити,
пише портал
Еatthis.1 шоља сецканих поморанџи – 16,8 г шећера
Поморанџе су добре за доста тога, а посебно занимљиво је то што, рецимо, једна дневно смањује бол у мишићима након трчања. Једна ова воћка обезбеђује и чак 116 одсто дневне потребне дозе витамина Ц. Ово воће је и одличан извор селена који је добар за штитну жлезду.
1 шоја сецканих крушака – 13,7 г шећера
Крушке су толико слатке да делује невероватно да имају само око 100 калорија по воћки, али то је истина. Ово воће је добар извор витамина Ц и садржи четвртину дневне неопходне дозе влакана по воћки. Крушке нас и држе дуже ситима захваљујући пектину који успорава варење. Уједно нас, због важних нутријената, штите од опасних болести, попут повишеног холестерола и болести срца.
1 шоља сецканих јабука – 13 г шећера
Често их схватамо здраво за готово, али јабуке су заиста важне за наше зрдавље. Оне су моћни борац са мастима и одлична су ужина за оне с дијабетесом и инсулинском резистенцијом јер имају висок садржај влакана која успоравају пораст глукозе, а имају мало шећера.
Састојци у популарним намирницама који су опаснији од шећера
Које комбинације хране нису добре за вашу пробаву: Млеко и воће могу изазвати невоље
1 шоља брусница – 4,3 г шећера
Умеју да буду опоре без додатног шећера, али баш зато се убрајају међу најздравије воће. Једите их баш без шећера јер су препуне
антиоксиданаса. Можете да направите једну порцију воћа и бруснице помешате са сецканим јабукама и боровницама. Комбинујте их и са орасима и другим коштуњавим воћем и ето савршене ужине,
преноси портал Задовољна.