- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Састанак „Вајмарског троугла“: Берлин, Париз и Варшава траже решење за тензије око Украјине

© AP Photo / Jens MeyerВајмарски троугао – Немачка, Пољска, Француска
Вајмарски   троугао – Немачка, Пољска, Француска - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц, француски председник Емануел Макрон и пољски председник Анджеј Дуда састали су се вечерас у Берлину у оквиру „Вајмарског троугла“ како би разговарали о ситуацији у вези са Украјином. Лидери су на конференцији за медије истакли да је неопходно постићи мирно решење проблема путем преговора.

„Наше жеље данас у оквиру 'Вајмарског троугла' су следеће – пре свега, желимо да остваримо деескалацију у напетој ситуацији, потребни су нам преговори и решење, поручио је Шолц.

Како је рекао, Берлин, Париз и Варшава имају исти став око ситуације у Украјини, а нарушавање њеног суверенитета имало би тешке последице по Русију.
Наш заједнички циљ је да спречимо рат у Европи. Кретање руских снага ка граници Украјине изазива велику забринутост. Наша процена је овде иста као и став – ново нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине је неприхватљиво и имаће ће огромне последице по Москву – политичке, економске и, наравно, геостратешке“, изјавио је канцелар.
Он је приметио да све стране последњих дана улажу активне дипломатске напоре, подсећајући да је Макрон јуче посетио Москву а данас Кијев, као и да он сам намерава да посети руску и украјинску престоницу наредне недеље.

Макрон: Неопходан дијалог са Москвом

Истовремено, француски лидер је нагласио да је неопходно наставити дијалог са Русијом како би се смањили ризици од ескалације ситуације око Украјине.

„Последњи дани су омогућили проналажање нових приступа. Радићемо заједно на њима. Имамо и жељу да наставимо овај захтевни дијалог верни нашим принципима и вредностима и да, остајући уједињени у вођењу дијалога са Москвом ради смањења свих ризика од ескалације, покренемо неопходну деескалацију и изградимо мир и стабилност“, објаснио је Макрон.

Према његовим речима, председници Русије и Украјине, Владимир Путин и Владимир Зеленски изразили су „приврженост обнављању овог дијалога и испуњавању обавеза свих страна“.
Он је напоменуо да ће, између осталог, НАТО, САД, али и европске земље радити на томе какве „безбедносне гаранције” могу да буду понуђене Москви.
Дијалог у „нормандијском формату“ (Француска, Немачка, Русија, Украјина) наставиће се у наредним данима и недељама, додао је.

Дуда: Гомилање руских снага какво није виђено од 1945.

Са своје стране, председник Пољске изјавио је да кретања руских трупа, која се сада примећују у Европи, није било од времена Другог светског рата.

„Видимо концентрацију руских снага без преседана дуж украјинске границе, велику концентрацију руске војске у Белорусији где се одржавају вежбе које би требало да трају до 20. фебруара. Сви постављамо себи питање шта ће бити даље. Какав ће бити ефекат тог кретања снага које свет и Европа нису видели од Другог светског рата?“, нагласио је Дуда.

Наш велики циљ је да осигурамо мир нашим народима, као и да заштитимо међународно право и територијални интегритет земаља које нису чланице НАТО-а, али су наши савезници – као што је Украјина, закључио је пољски лидер.
Подсетимо, званичан назив за „Вајмарски троугао“ је Комитет за развој немачко-француско-пољске сарадње и формиран је 1991. године на иницијативу министара спољних послова са циљем координација спољне политике њених чланица. Експерти као конкретан резултат постојања овог формата наводе брз улазак Пољске у НАТО и ЕУ.
У последње време интензивирају се оптужбе Запада на рачун Русије да наводно намерава да изврши инвазију на Украјину због чега је, како тврде западни медији и политичари, на граници концентрисала велики број војника. Званична Москва је небројено пута демантовала те оптужбе, истичући да су потпуно неосноване и да представљају изговор НАТО-у да размешта додатну војну технику и људство у близини руских граница.
Председници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СВЕТ
Макрон дошао у Кијев са штапом и шаргарепом и затражио поштовање Минских споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала