- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На чему спавате: Шта угрожава миран сан

CC0 / Pixabay / Спавање
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Нека места за спавање могу бити штетна за здравље ако се често користе и треба их избегавати, рекао је руски неуролог Павел Кокотов за Спутњик.
„Обичан душек са опругама је направљен тако да се под телесном тежином на различите начине прилагођава телу. Односно, у бутинама су нешто јаче опруге, а у доњем делу леђа нешто слабије. На овај начин се стварају природне кривине и мишићи се налазе у опуштеном стању“, објаснио је доктор.
Другачији је ефекат када се спава на душеку на надувавање или на расклапање. Тада се добија ефекат мреже која виси, јер су и ноге и глава подигнути, а леђа су доле, каже неуролог. Такве подлоге за спавање могу изазвати болове у врату или доњем делу леђа.
„Спавајући на душеку на надувавање или на расклапање ми стално покушавамо да се стабилизујемо, остваримо равнотежу, што доводи до напрезања мишића, спазме и зато нас ујутро боли врат и доњи део леђа“, рекао је Кокотов.
Људи који стално спавају у неправилном положају ризикују да им оболи кичма или да имају поремећаје у спавању.
„У почетку се осећа само нека врста нелагодности, а касније то може да проузрокује болести кичме. Због проблема са спавањем се могу појавити анксиозни и хормонски поремећаји и друго“, упозорио је неуролог.
Он сматра, да можемо спавати на душецима на расклапање и надувавање само понекад, када смо у гостима.
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
ДРУШТВО
Због чега је важно да се иде на спавање у 22 сата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала