- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Превазишао и себе: Члан Председништва БиХ кога не признају ни Хрвати посећује непризнато Косово

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Најављена посета Жељка Комшића Приштини је политички авантуризам, који се неће одразити на позицију БиХ према косовској независности. Међутим, уколико до посете дође, то ће нарушити односе између званичног Сарајева и Београда, јер Комшићева порука најављеном посетом је да остаје веран антисрпској политици.
Вест да хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић намерава да отпутује у званичну посету Приштини, узбуркала је политичку јавност не само у Републици Српској. Негативне реакције на његову намеру стижу и од бошњачких политичара. Штавише, слободно се може рећи да Комшић, познат по контроверзним изјавама и потезима, као и по томе што је за хрватског члана Председништва изабран бошњачким гласовима (те га Хрвати не признају као легитимног представника), никада до сада није изазвао одијум као сада, а својски се трудио.

Комшић се понаша као политичка старлета

Комшићева намера није званично потврђена, због чега политиколог из Бањалуке сматра да се ради, како каже, о пробном балону и испитивању реакција Србије, Републике Српске и међународне заједнице. С обзиром да су реакције Србије и Српске очекиване, Комшићева намера срачуната је на провокацију, каже Савић.

„Комшић је политичар који каријеру гради на томе што је узурпирао место хрватског члана Председништва и служи потребама и интересима политичког Сарајева, односно бошњачке политичке елите. И да би задржао ту позицију у будућности, он мора да ради такве ствари. Мора од себе да прави политичку старлету“, истиче Савић.

Наш саговорник наглашава да није сигуран како би изгледала Комшићева евентуална посета Приштини — он тамо може да оде као грађанин, али не може да представља БиХ, јер за посету нема сагласност Председништва. Могао би можда, додаје Савић, да посети Косово и Метохију у склопу посете Србији.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РЕГИОН
„Прст у око Србији и српском народу“: Додик о Комшићевој посети Приштини
Једино што би Комшић постигао посетом Приштини било би погоршање односа између Сарајева и Србије — са том посетом Република Српска, а ни Хрвати из БиХ не би имали ништа и доживео би осуду у региону као политичар чије понашање није достојно једног високог званичника, каже Савић.
Евентуална Комшићева посета КиМ неће имати утицаја на већ постојеће ставове Републике Српске и БиХ према косовској независности, сматра дипломата Зоран Миливојевић. Ради се политичком авантуризму једног члана Председништва БиХ; међутим, уколико Комшић рачуна на то да има политичку будућност, а БиХ у октобру очекују избори, посета КиМ може му се обити о главу и уместо да му донесе симпатије, може да донесе осуду, сматра Миливојевић.

„То је у формално политичком смислу индивидуални потез који никога у БиХ не обавезује да мења став о КиМ. Друга је ствар политика неке странке, али када је реч о БиХ као држави, његова посета не може да промени политику. Проблем је то што је он председавајући Председништва у ситуацији када формално представља БиХ, али је суштински не представља, јер за посету КиМ нема сагласност Председништва. Због тога се може третирати само као аутономни став“, каже он.

Порука Београду је јасна — Комшић остаје на линији антисрпске политике. Уколико се посета догоди, Комшић ће пореметити односе између Србије и БиХ. Сарајево ће од Комшићеве посете морати да се огради, с обзиром да она не би одражавала званичан став БиХ, додаје Миливојевић.

Они који стварају тензије у Украјини, шаљу Комшића на Косово

Политиколог Александар Павић подсећа да Комшић одавно говори да је Косово и Метохија независна држава, као и да су он и Шефик Џаферовић на седници пре две године Председништва БиХ гласали за то да званично Сарајево призна косовску независност.
Садашњу најаву о Комшићевој посети Приштини треба посматрати у склопу растућих тензија између НАТО-а и Русије, сматра Павић. Стога, према његовом мишљењу, Комшићева најава има подршку барем једне западне амбасаде у Сарајеву.
„Са растом тензија око Украјине, расту тензије и на Балкану од стране истих људи и истих западних центара моћи. Комшић је само њихов експонент. Ово сигурно није његов приватни пројекат или неки његов хир“, закључује Павић.
За српског члана Председништва БиХ Милорада Додика најављена Комшићева посета Приштини је прст у око Србији, Републици Српској и целом српском народу и није у духу добросуседских односа. Из Федерације БиХ против посете изјаснио се председник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић, који се упитао коме Комшић помаже, с обзиром да констелација снага у БиХ не иде у прилог признању косовске независности.
„Комшић сигурно не помаже ни Босни и Херцеговини, ни Албанцима, па ни Бошњацима, који га бирају или Хрватима из БиХ, који га не признају као свог представника“, указао је Радончић.
Најављену посету осудио је и лидер опозиционог Демократског народног савеза (ДНС) Ненад Нешић, који је изјавио да је, уколико су информације да Комшић намерава да посети Приштину тачне, то највећи удар на БиХ од Дејтона до данас. Ако Комшић инсистира на целовитости и територијалном интегритету БиХ, онда мора поштовати и целовитост и територијални интегритет Србије. Исти принципи важе и према Србији и према БиХ, поручио је Нешић Комшићу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала