- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Случај одбеглог младунчета лава у Будви: Светска организација за заштиту природе упозорава

CC0 / Pixabay / Младунче лава
Младунче лава - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Светска организација за заштиту природе (WWF) изразила је забринутост поводом вести о одбеглом младунчету лава, који последњих неколико дана лута шумама Црне Горе и наводи да тај случај упозорава на много већи проблем — незакониту трговину дивљим врстама у Европи.
„Лав је наводно у приватном власништву страног држављанина смештеног у Будви, али не постоје подаци о његовом увозу, што указује на то да је у земљу највероватније ушао незаконитим путем“, саопштили су из Светске организације за заштиту природе.
Из WWF -а истичу да лавови нису кућни љубимци, а да је при удомљавању лавова у оправданим и законитим случајевима потребно задовољити бројне услове за њихово држање у простору што сличнијим њиховом природном окружењу.
„Осим етичких дилема, пуно раширенији проблем чини незаконита трговина дивљим животињама, једно од најуноснијих криминалних активности које, према подацима Европола, годишње профитира преко 4,4 милијарде евра на светском нивоу“, каже се у саопштењу.
Како указују, кријумчарење дивљих врста има катастрофалне последице за биоразноликост и многе врсте доводи до границе изумирања.
„Иако постоје бројни закони којима се кривична дела против дивљих врста регулишу, често у пракси овакви случајеви прођу испод радара због недостатка капацитета и недовољне сарадње између институција. Важно је успоставити ефикасну и трајну сарадњу између надлежних институција, повећати број стручњака који ће се бавити искључиво овом врстом кривичних дела, али и едуковати јавност о њиховој озбиљности и последицама“, навела је Сњежана Малић-Лимари из WWF-а Адрије.
Она је истакла да је дужност свих да пријављују законске прекршаје у животној средини, укључујући кријумчарење, криволов и тровање животиња, који су често међусобно повезани.
Европске земље су, додају, врло често циљна тржишта и подручја транзита великих мачки попут лава и тигра.
„Осим што се увозе младунчад или мртви лавови као трофеји, европске земље су транзитни путеви за пренос лављих кости, зуби или канџи из Африке у Азију, где се користе у алтернативној медицини и као накит. Иако увек не дођу пред очи јавности, такви случајеви нису ретки, а незаконита трговина најчешће укључује и слоновачу, рогове носорога, водоземце попут корњача и птица“, саопштили су, између осталог, из WWF-a.
Лавови - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
ДРУШТВО
„За три месеца ће почети да једе псе, људе“: Озбиљна ситуација у Будви, још траје потрага за лавићем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала