- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин: Разговори у „нормандијском формату“ трају више од седам сати

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Преговори политичких саветника држава „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка) одржавају се данас у Берлину а разговори трају више од седам сати, наводе извори за Спутњик.
Сусрет је организован у вили Боргиз, а на челу руске делегације је заменик шефа администрације руског председника Дмитриј Козак. Других детаља нема.
Ове разговоре у уторак је најавио председник Француске Емануел Макрон након састанка са украјинским колегом Владимиром Зеленским.
Претходно су се крајем јануара у Паризу састали политички саветници лидера „четворке“ а према Козаковим речима, резултати разговора су били практично равни нули.

Сукоб у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
„Нормандијски формат” преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.
Председници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СВЕТ
Макрон дошао у Кијев са штапом и шаргарепом и затражио поштовање Минских споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала