- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кон: У завршници смо пандемије

© Sputnik / Лола ЂорђевићРед испред ковид амбуланте
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да смо изашли из максимума новозаражених вирусом корона и да се налазимо у завршници пандемије.
„Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених“, сматра Кон.
Он је указао да се реструктурирао број новозаражених, којих је након Нове године било највише — 60 одсто, у узрасту између 20 и 50 година, а да је сада тај узраст заступљен са 37 одсто у укупном броју новозаражених дневно.
„То се прелило на дечији узраст, од 0 до 20 година, који је био око 10 одсто, данас је преко 16 одсто. Прелило се на старије, данас је први пут у узрасту преко 70 година око 10 одсто, преко 80 око четири одсто. Кад то сагледамо, јасно је зашто се пуне болнице и даље, болест је прешла на старије“, указао је Кон.
С обзиром на то да нас наредне недеље чека Сретење и распуст, Кон је за РТС навео да су повратници са скијања и других догађаја врло често заразни и да се мора апеловати на свест, поготово родитеља деце.
Према његовим речима, на дневном нивоу било би и 10 пута мање умрлих да је вакцинисано више од 80 одсто становништва.

„Завршница пандемијског тока болести“

Коментаришући укидање карантина за заражене у Британији, Кон је оценио да ово што се дешава у свету свету јесте завршница пандемијског тока болести.
„У тој завршници нормално је да се попуштају мере тамо где сте урадили све што је било могуће. Немогуће је трајно наставити живот са мерама какве су биле. Треба схватити да вирус корона нестати неће. Он је опстао на планети, то смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу, јасно је било да долази до пробоја имунитета, јер се ради о мртвој вакцини, али нико није очекивао да ће тако брзо ићи“, напоменуо је Кон.
Кон очекује да ће ковид бити болест за коју ће се вакцинисати једном годишње као код грипа.
„То ће из епидемијске ситуације да пређе у ендемску болест где ће болест и даље постојати, јер човечанство није нашло начин да се избори. Биће континент као што је Африка где нема двоцифреног броја вакцинисаних, вирус ће да циркулише и да се мења и враћаће се назад, кад се врати — дочекаће га имунитет популације“, казао је Кон.
Тестирање у приватним лабараторијама - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СРБИЈА
У Србији још 11.121 случај заражених короном, преминулe 63 особе
Млади Швеђани снимљени у Малмеу по укидању мера - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СВЕТ
Шта се то догодило у Шведској: Од поноћи све укинуто – маске, тестирање, ковид-потврде, дистанцирање
Медицински техничар припрема шприц са вакцином  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СВЕТ
Обрт у Аустрији! Тек што је кренула обавезна вакцинација, вирусолог тврди да она није потребна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала