- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након колапса у Авганистану мировни успех Русије у Казахстану изазвао бес на Западу

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРуски војници
Руски војници  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Успех Русије у оквиру мисије Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) у Казахстану изазвао је код западних земаља љубомору и бес, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Погледајте ситуацију у Казахстану која се могла одвијати по било ком сценарију. То није само држава која се нашла у невољи, то је држава са којом Русија има најдужу границу, заједничке породице, бизнис, имамо заједничку историју, то је огроман број изазова у региону. У оквиру ОДКБ и, наравно, на националном нивоу Русија је показала не само одговоран приступ, не само да је деловала као прави пријатељ и партнер, него и професионалац великог срца. То је заиста изазвало огроман бес на Западу“, изјавила је Захарова за телевизију „Русија 24“.
Такође је скренула пажњу на то да је између „западног колапса у Авганистану“ и мисије ОДКБ прошло свега пола године.
„Код њих та рана још није зарасла, а ту долази до још једне успешне, прецизне мировне операције која како је почела јасно и организовано, тако се и завршила у предвиђеном року, прецизно и што је најважније – транспарентно“, закључила је Захарова.
Подсетимо, услед масовних протеста у Казахстану председник те земље Касим Жомарт Токајев је затражио помоћ од ОДКБ „за превазилажење терористичке претње“. Мисија ОДКБ је успешно завршена 13. јануара а последњи припадници мировног контингента повукли су се 19. јануара.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РУСИЈА
Лукашенко поручио Западу: Боље не чачкајте Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала