- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАСА забринута због плана милијардера у свемиру

CC BY 2.0 / Official SpaceX Photos / Flickr / Мисија "Старлинк"
Мисија Старлинк - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
НАСА је изразила забринутост због плана компаније „Спејс икс“ милијардера Илона Маска да у орбиту пошаље чак 30.000 сателита „Старлинк“.
Компанија „Спејс икс“ добила је одобрење за 12.000 сателита који служе за мрежу брзог интернета, а затражили су и дозволу за другу генерацију, укупно 30.000 сателита.
НАСА је, у поднеску америчкој Федералној комисији за комуникације, навела да брине због могућих „блиских сусрета“ свемирских летелица, али и опасности од утицаја на научне и мисије са људском посадом у свемиру, пише „Гардијан“.
Из америчке свемирске агенције навели су да у орбити тренутно има 25.000 објеката који се прате (највећи број је тзв. свемирско смеће), од чега је око 6.100 испод 600 километара висине. Уколико би Маскова компанија лансирала све своје сателите, број објеката у орбити био би удвостручен, а оних испод 600 километара био би петоструко већи.
Џонатан Мекдауел, астрофизичар Харвард-Смитсонијана, члан панела Америчког астрономског друштва који је испитивао утицај сателита на астрономију, каже да постоји забринутост како би велики број сателита у орбити могао да утиче на научна истраживања свемира.
„Мислим да нам је потребно више искуства са неколико хиљада оперативних сателита пре него што у орбиту поставимо на десетине хиљада“, каже он.
Из „Спејс икса“ нису се оглашавали овим поводом, а Илон Маск је недавно на Твитеру написао како та компанија има 1.469 активних „Старлинк“ сателита и 272 који ће ускоро бити у орбити.
Маскова компанија није једина, пошто и „Амазон“ фирма другог милијардера, Џефа Безоса, има планове за лансирање више од 3.000 сличних сателита кроз свој „Пројекат Кајпер“ вредан 10 милијарди долара.
Из „Амазона“, али и америчког сателитског провајдера „Диш нетворк“, такође су послали дописе Федералној комисији за комуникације на исту тему као и НАСА.
Компанија Џефа Безоса наводи да би, уколико „Спејс икс“ добије нову дозволу, више од 10.000 Маскових сателита могло да се нађе на истој висини као њихов систем „Кајпер“.
„Амазон“ је од Федералне комисије за комуникације затражио „разумне услове“ јер би „орбитално преклапање драматично повећало ризике и оптеретило „Кајпер“ систем“.
Пристајање свемирског брода са посадом Сојуз МС 12 на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СВЕТ
Кинеска свемирска станица извела маневре како би избегла судар са Старлинком Илона Маска
Старлинк сателити Илона Маска - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СВЕТ
Астрономи упозоравају: Због „Спејсикс“ сателита могли би да нам промакну опасни астероиди
Младић ради на лаптопу под ноћним небом - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Тестиран свемирски интернет, резултати до сада незабележени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала