- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски хирург објашњава који симптоми указују на тромб

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаОперација, хирургија
Операција, хирургија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
На појаву тромба указују бол, утрнулост, бледило коже, хладни екстремитети, а при појави таквих симптома важно је одмах потражити лекарску помоћ, изјавио је руски кардиоваскуларни хирург Андреј Чупин.

„Важно је не занемарити те симптоми, већ позвати хитну помоћ како се не би довели до тачке када је моторна функција удова поремећена. Чак и ако се човеку чини да 'то није то', ако ситуација није сасвим јасна боље се осигурати и посетити доктора“, рекао је хирург.

Како је објаснио, такви симптоми могу указивати не само на тромб, него и на радикуларни синдром са утрнулошћу удова, стога само специјалиста може да процени колико је проблем озбиљан.
Према речима Чупина, ако пацијент заиста има акутну тромбозу, једино решење је тромбектомија, хируршко уклањање крвног угрушка. У супротном пацијент може да изгуби уд.
Ако је тромб учвршћен за зид крвног суда може се применити снажна антикоагулантна терапија и специфично лечење ангиопротекторима. У појединим случајевима користе се тромболитички лекови који растварају крвне угрушке, казао је лекар, истакавши да све зависи од конкретне ситуације.
Песимизам нарушава морал. - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
ДРУШТВО
Важан за нерве и памћење: Шест знакова да вашем телу недостаје витамин Б12
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала