- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден скоро сат и по разговарао са лидерима европских земаља, ЕУ и НАТО о Украјини

© AP Photo / Patrick SemanskyБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са европским лидерима о ситуацији у и око Украјине, а разговор је трајао сат и 19 минута, саопштио је прес пул Беле куће.
Очекује се да ускоро буде објављено званично саопштење.
У међувремену се огласила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је у разговору обавестила лидере о санкцијама које Брисел припрема у случају да се ситуација око Украјине још погорша.
Како се наводи у саопштењу ЕУ, она је информисала саговорнике о индивидуалним и секторским санкцијама у случају будуће војне агресије Русије против Украјине.
Разматрају се све опције а санкције би требало да погоде и сферу енергетике и финансијски сектор, као и извоз високотехнолошке робе.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да је током разговора разматран „висок степен опасности од агресије против Украјине“.
Како је навео, Алијанса остаје „јединствена и спремна за сваки сценарио, али и отворена за дијалог, гарантујући заштиту свим савезницима“.
Виртуелни разговор организовао је и британски премијер са лидерима више западних земаља.
У разговору су учествовали и лидери САД, Италије, Пољске, Румуније, Француске, Немачке, ЕУ, ЕК и НАТО а договорили су се да у наредним данима удвоструче дипломатске напоре када је реч о ситуацију у Украјини.
„Лидери су се сложили да ако се руски председник Владимир Путин определи за деескалацију постоји пут напред и обећали су да удвоструче дипломатске напоре у наредним данима “, саопштено је из Даунинг стрита.
Џонсон је додао да је забринут за безбедност Европе у садашњим околностима.
„Он је истакао да је неопходно да савезници у НАТО апсолутно јасно ставе до знања да ће бити спреман тежак пакет економских санкција ако Русије донесе одлуку о инвазији“, наводи се у саопштењу.
Подсетимо, Запад већ месецима оптужује Русију да намерава да изведе инвазију на Украјину, због чега је дуж границе са том земљом, како наводе, распоредила велики војни контингент.
У Москви истичу да војску распоређују на својој територији, да је то њено суверено право, као и да то никога не треба да плаши јер Русија нема никакве планове за напад на Украјину.
Према мишљењу Русије, Западу све то служи само као изговор како би још више приближио војне снаге и технику руским границама.
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Постоји ризик од војног сукоба у Европи“: НАТО распоређује нове снаге у Црноморском региону?
Украјински тенкови на пункту Горловка, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Украјина пребацила дивизију С-300 у Донбас, примећени и страни плаћеници
Украјински војници у близини Красноармијска у доњецком региону - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РУСИЈА
Главни руски безбедњак: Кијев се „пуном паром“ припрема за рат у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала