- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„ЕУ помно прати дешавања у БиХ“: Борељ разговарао са Додиком и Изетбеговићем

© Sputnik / Алексеј Витвицки / Уђи у базу фотографијаCамит ЕУ у Бриселу
Cамит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ имао је данас одвојене телефонске разговоре са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем.
Додик је упознао Бореља са актуелном ситуацијом у БиХ, за коју је оценио да је комплексна и да захтева темељну расправу унутар земље.
Шефу европске дипломатије је пренео да Република Српска не предузима активности које су супротне Уставу БиХ нити било шта што би довело до дисолуције БиХ, те да сви који помињу распад БиХ не доприносе стабилизацији прилика у БиХ.
Додик је истакао да Република Српска подржава договор Хрвата и Бошњака по питању избора чланова Председништва и Дома народа, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.
„Република Српска је заинтересована за европски пут БиХ и даће пуни допринос на том путу, али само тражи да у том процесу буде видљива“ поручио је Додик.
Српски члан Председништва БиХ захвалио је Борељу на директном интересовању за виђење ситуације у БиХ из Републике Српске, пренео је РТРС.
Како је пренео портал „Кликс“, Борељ је у разговору са Изетбеговићем рекао да ЕУ помно прати дешавања у БиХ и поновио безрезервно опредељење ЕУ за очување суверенитета и територијалног интегритета БиХ.
Он је додао блиско сарађује са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном на решавању кризе у БиХ и избегавању ескалације.
Изетбеговић је упознао Бореља са актуелним преговорима о изменама Устава и изборног законодавства у Босни и Херцеговини.
Борељ је изразио очекивање да ће актери преговора о изменама Устава и Изборног закона успети да пронађу компромис који ће допринети стабилизацији ситуације у Босни и Херцеговини, и омогућити додељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ.
Застава Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РЕГИОН
Оштра реакција Брисела на најаву оснивања Високог судског и тужилачког савета Српске
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала