- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како да се гости понашају у кући где је пас домаћин

© Sputnik / Лола ЂорђевићПас
Пас - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Није сваки пас одушевљен када угледа госте у кући у којој живи. Дужност је и домаћина и госта да псу осигурају психичку и физичку стабилност, рекао је за Спутњик председник Руске кинолошке федерације Владимир Голубев.
„Пси се на различите начине односе према странцима. Неки се радују приликом сусрета са гостима, док други покушавају да се сакрију. У сваком случају је потребно знати како да се правилно комуницира са псом у чију кућу се долази“, рекао је Голубев.
Он је навео да је одговорност на домаћину да осигура комфор свом псу и подсетио да не воле сви кућни љубимци госте, поготову ако их је много или ако су гласни. Дужност домаћина је да унапред гостима да информације о карактеру пса и да их замоли да не инсистирају на контакту са псом ако он то не жели.
Кинолог саветује да не би требало одмах грлити кућног љубимца, већ мало сести, како бисте се нашли на истом нивоу и мирно га замолити да приђе. Ако је пас уплашен, онда је боље да се сачека да се сам приближи. Псу би требало дати прилику да њушка и не треба га гледати у очи. Ако се пас не опире, можете га лагано мазити и дати му времена да се навикне на вас.
Кинолог упозорава да не би требало инсистирати на контакту или ићи за псом, јер га то може веома уплашити и разљутити.
„Не воле све животиње да контактирају са непознатим људима. Како бисте се ви осећали када би вам пришао непознат човек и почео да вас тапше? Вероватно вам не би било пријатно. Исти је случај и са псима“, подвукао је Голубев.
Према његовим речима, не би требало хранити пса без одобрења власника. Нека храна може бити токсична и опасна за пса. Чак и слаткиши за псе могу бити забрањени одређеној врсти паса, јер свака има своје специфичности исхране, алергије или правила која је власник одредио.

„Махање репом не означава увек радост, понекад то показује да је пас узбуђен. Ако је одбио да са вама комуницирате, онда га оставите на миру. Запамтите да нема потребе да плашите, задиркујете пса, прилазите му када једе или се одмара. Поштујте га, јер сте ви дошли у његову кућу, а не он код вас“, закључио је Голубев.

Пас - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
КУЛТУРА
Животиње спасава књигама: Марија из Никшића открива како читање помаже напуштеним љубимцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала