- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руској сензацији укинута суспензија, МОК захтева суђење!

© AP Photo / Natacha PisarenkoКамила Валијева
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Камила Валијева, петнаестогодишња руска звезда у уметничком клизању, моћи ће да настави да се такмичи на Зимским олимпијским играма у Пекингу након што јој је укинута суспензија. Ипак, Међународни олимпијски комитет (МОК) је наложио суђење.
Валијева је добила позитиван тест на триметазидин и суспендована је након што је Руска антидопинг агенција (РУСАДА) то сазнала 8. фебруара, али је само дан касније суспензија укинута, саопштила је Међународна агенција за тестирање (ИТА).
Петнаестогодишња Рускиња је освојила злато на тимском такмичењу у Пекингу са репрезентацијом Русије, након што је ушла је у историју Игара као прва такмичарка која је успела да изведе потпуни четвороструки скок.
„Валијева је уложила жалбу на привремену суспензију 9. фебруара и РУСАДА је одлучила да је укине, па је самим тим овој спортисткињи дозвољено да настави да се такмичи на Олимпијским играма. Разлог овакве одлуке биће саопштен свима што је пре могуће“, наведено је у саопштењу ИТА.
Међутим, Међународни олимпијски комитет је објавио да ће покренути жалбу против одлуке РУСАДА и да ће о свему одлучити Суд за спортску арбитражу (ЦАС).
Валијевој је до краја ЗОИ остало да се такмичи и индивидуално. Кратки програм се одржава 15, а слободни 17. фебруара, тако да ће одлука ЦАС-а морати да дође пре тога.
„МОК користи своје право да се жали на одлуку да се Валијевој дозволи наставак такмичења. С обзиром да је МОК делегирао надлежност ИТА, случај ће чути ЦАС по захтеву ИТА. МОК неће чекати образложење одлуке РУСАДА да Валијевој укине суспензију, јер индивидуално такмичење почиње 15. фебруара, па коначна одлука мора бити донесена пре тога“, пише у поменутом саопштењу и додаје се да ће Валијевој „бити дозвољено да затражи отварање узорка Б“.
Портпарол МОК-а Марк Адамс је навео потребу за опширном истрагом и анализом целог случаја.
„Чули смо разне гласине и очекујемо додатно објашњење, али је јасно да је главни документ објављен. МОК је стопроцентно против допинга и спроводи темељну истрагу сваког случаја, али то сада још није урађено. Посебно с обзиром да причамо о малолетној девојци“, изјавио је Адамс.
Подсетимо, Валијевој је ово прва година да се такмичи са одраслима. Претходно је освојила Европски шампионат и првенство Русије, а власница је разних рекорда у млађим категоријама.
Репрезентација Русије у уметничком клизању - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СПОРТ
Аларм у тиму Русије: „Бележите сваки свој корак“
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СПОРТ
Новинар бесан због драме у Пекингу: „Шта сте, ког ђавола, чекали? Хоће да избаце Камилу и Русију!“
Репрезентација Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СПОРТ
Немачкој су „скресана крила“ – Русија слави медаљу којој се није надала: „Љут сам и не разумем!“
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала