Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Британија ускаче у „косовски ринг“ као — продужена рука Америке

© AP Photo / Visar KryeziuЗаставе Велике Британије и тзв. државе Косово
Заставе Велике Британије и тзв. државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Изласком из Европске уније Велика Британија наслонила се на Америку. У том контексту, на Балкану и на непризнатом Косову наступа као продужена рука америчких интереса, утисак је који се стиче након посете специјалног изасланика Лондона за Западни Балкан Стјуарта Пича Приштини.
Косово и Британија имају посебан однос, што је показала и Пичова посета који је у Приштини, чини се, дочекан и гостопримљивије него амерички и европски изасланици за Балкан Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак заједно.
Питање на које тражимо одговор је: Која је улога Британије у косовској причи после њеног изласка из ЕУ?

Британија је изасланик Америке

Слободан Зечевић из београдског Института за европске студије није изненађен оваквим дочеком Пича, али ни интересовањем које је Британија показала за Косово.

„Мој утисак је, искрено, да су они више изасланици Американаца, него што су стварно самостални учесници у тој причи, истиче Зечевић.

Британија сама, напомиње саговорник Спутњика, нема неки одлучујући утицај у суштини на дешавања око Косова, али ће га стећи ако им га Американци повере.
Изасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СРБИЈА
Стјуарт Пич на Косову: С Куртијем разговарао о дијалогу Београда и Приштине /фото/
О томе шта би то Британија могла да одради за Америку, а тиче се Косова, наш саговорник каже:

„Евентуално да им дају неке иницијативе које они сами директно не могу или неће да предложе и да то иде преко Пича, или да их ангажују да, рецимо, Куртија натерају да прихвати неке ствари, додаје он.

За Приштину играју два америчка тима

У том контексту се Зечевић слаже са тезом да за Приштину уласком Британије у игру сада практично играју два америчка тима, с тим што делује да Британија има улогу продужене руке Америке.
„То је између осталог и покушај да Британија остане активна на овим просторима, иако је доста изгубила изласком из Европске уније, у смислу утицаја на некога“, сматра Зечевић.
Британија је, подсећа он, свесна да мора да постоји на међународној мапи и сада се чини да се више на том пољу појављују као изасланство Америке.

„Чини ми се да су сада више зависни од Американаца него икад и то из много разлога. Они изласком из ЕУ немају више тај други стуб на који би могли да се ослоне у области спољне политике, чак и у привреди, истиче Зечевић.

Пич бивши НАТО официр

Пич се у Приштини састао и са Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, где је са приштинске стране изражена дубока захвалност за подршку Британије током и после рата на Косову и Метохији, као и у процесу једностраног проглашења косовске независности. Пич је узвратио речима да постоји спремност Британије да се помогне у дијалогу Београда и Приштине.

Иначе, постављање Стјуарта Пича на место британског изасланика за Западни Балкан, десило се пошто је ова земља напустила ЕУ и почела поново, формално правно гледајући, самостално да делује промовишући нову стратегију „Глобал британ“ у складу са својом трајном атлантистичком оријентацијом.

Британија је именовала Пича јер је нетипична особа која није дипломата, већ искусан војник обавештајац — бивши НАТО официр.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала