- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: За Републику Српску не постоји закон о забрани негирања геноцида

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да за Републику Српску не постоји "закон о забрани негирања геноцида", који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко и да ће републичке институције заштити сваког против кога буду покренуте истраге и процедуре у том смислу.
Додик је новинарима рекао да није добио позив на саслушање због кршења овог закона, те да се неће одазвати уколико га добије, пренеле су бањалучке "Независне новине".
"У Српској тај закон не важи и не примењује се. Тако је одлучила Народна скупштина и то нико не може да поништи, па ни Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје. Он је индивидуално лице. Ако то уради, тужићемо га на све стране света", казао је Додик.
Он је напоменуо да је идеја била да се кроз причу о забрани негирања геноцида отвори широко поље за политичку дисквалификацију Републике Српске и српског народа, у смислу да је то "геноцидни народ и геноцидна творевина".
"И да се једног дана кроз медијску пропаганду дође до ситуације да треба укинути Српску, јер не може да постоји нешто што је геноцидно. Ако имају поштену намеру, а не ту, онда ће прихватити онај закон који смо ми предложили, а то ће бити тест и нашег даљег учешћа у раду у заједничким институцијама", рекао је српски члан Председништва БиХ.
Додик је навео и да је Република Српска свој однос према наметнутом Инцковом закону одредила кроз закључке Народне скупштине Српске и одлуком да се на заједничком нивоу учествује само када су на дневном реду питања од интереса за Српску.
"То поштујемо, што смо и показали на прошлој седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, где смо гласали за развојне пројекте Српске, а нисмо оштетили ни Федерацију БиХ, јер је био један пројекат из тог ентитета. Сва друга питања нису добила нашу подршку", истакао је Додик.
Он је оценио апсурдном ситуацију у којој међународна заједница напада власт у Српској јер остаје доследна одлукама и не учествује у ради институција на БиХ нивоу, док опозиција из Српске говори да су закључци прекршени.
"Коме је ту веровати? Ко лаже? Да ли ови из опозиције или они тамо? Једино се ми понашамо доследно у том погледу и наставићемо тако", нагласио је Додик.
Он је потврдио да ће бити подржани сви развојни пројекти, док решавање политичких питања искључиво зависи од тога када ће бити склоњена из правног промета "брљотина задњег високог представника".
"После њега нема високог представника у БиХ, јер овај који се сад тако представља није именован на ту функцију како је предвиђено", рекао је Додик.
Он је свима који високог представника позивају на деловање поручио да Република Српска неће поштовати његове одлуке.
"Шта може да уради? Да забрани политички рад Милораду Додику и да каже да ме искључује из Председништва? Ето, нека ураде ако мисле да им то решава проблем. Мислим да не решава, јер проблем није Милорад Додик. Проблем је њихова илузија да могу да подвалама урушавају наше институције", сматра Додик.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала