- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Могуће провокације: Русија извршила оптимизацију дипломатског кадра у Украјини

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Русија је донела одлуку да изврши оптимизацију кадра у руским дипломатским представништвима у Украјини, страхујући од могућих провокација, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„У овој ситуацији, страхујући од могућих провокација кијевског режима или трећих земаља, заиста смо донели одлуку о извесној оптимизацији кадра руских дипломатских мисија у Украјини. Скрећемо пажњу на то да наше амбасаде и конзулати настављају да врше своје основне функције“, објављено је на сајту МИП Русије.

Захарова је подсетила да су се пре скоро месец дана у бројним западним медијима попут „Њујорк тајмса“ појавиле гласине о наводној „евакуацији“ руских дипломата из Украјине. Према њеним речима, то је било у време божићних празника када је неколико деце руских дипломата у Украјини отишло у посету декама и бакама.

„Како сада разумемо, циљ тих фалсификата било је стварање информативних паравана за почетак евакуације америчких, британских, аустралијских, канадских и других дипломата и њихових породица из амбасада тих земаља у Украјини. Јуче је Израел најавио евакуацију“, прокоментарисала је портпаролка.

Осврнула се и на испоруку западног оружја Украјини истакавши да, с обзиром на значајан утицај који Вашингтон и Лондон имају на Кијев и уопште њихову улогу у управљању процесима у Украјини, Русија закључује да „британске и америчке колеге очигледно знају за неке војне акције које се припремају у Украјини, а које су у стању да значајно закомпликују ситуацију у сфери безбедности“.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Трг Независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СВЕТ
Брисел, Лондон и Тел Авив повлаче особље, саветују да се не путује у Украјину
Зграда амбасаде САД у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
СВЕТ
Америка поново позвала своје грађане да напусте Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала