- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нико неће у занате, а дневно може да се заради и 36.000 динара

CC0 / Pixabay / молер
молер - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Иако је током прошле године у Крушевцу забележен пад броја незапослених, значајан број послодаваца и даље има проблем да пронађе квалификоване раднике. У овом граду, као и у другим у Србији, многа занимања су дефицитарна, али то се пре свега односи на занате – јер, у занате изгледа нико неће.
Молер дневно може да окречи стан од 40 квадрата и заради 36.000 динара. Слично је и са осталим занатским занимањима попут електричара, керамичара и водоинсталатера којих нема на евиденцији незапослених у Крушевцу.
"Посла има и што се тиче интересовања младих да дођу да уче, али да се баве тим послом, тога нема", каже Петко Малишић, молер из Крушевца, а жали се и водоинсталатер Зоран Савић: "Занат више нико неће. Постоје неки дечаци али слабо, тако да остали смо само ми стари мајстори. Тога нема, слабо је било плаћено, сада се то појачало. Неће нико у прашину, неће нико то да ради. Штета је што нема као некада када сам ја учио занат. Три дана у школу, два на пракси", пише Блиц бизнис.
Дефицитарна су и сва занимања грађевинске струке у Крушевцу. Траже се и економски техничари, а већ годинама је отворен конкурс за браваре и металостругаре у многим предузећима металске струке.
"На нивоу високе стручне спреме имамо проблем са машинским инжењерима, архитектама, са грађевинским инжењерима који морају да имају одређене лиценце да раде. И ту имамо одређене проблеме јер и чак наша деца која студирају ван Крушевца, тешко се враћају у Крушевац", наводи Предраг Марковић, директор НСЗЗ у Крушевцу.
Национална служба за запошљавање реализоваће ове године 12 активних мера запошљавања. На тај начин смањиће се потражња за дефицитарним занимањима.
"Ми имамо програм обуке на захтев послодаваца где Национална служба финансира лица која се налазе на програму обуке. Такође се плаћају трошкови спровођења обуке, а послодавац је дужан да прими 50 одсто лица која успешно завршавају обуку", каже Ана Бацић, начелница одељења за програме НСЗЗ у Крушевцу.
Међу дефицитарним занимањима у Крушевцу су и медицински радници, пре свега анестезиолози и пулмолози.
Реновирање стана - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Истражујемо: Колико у Србији кошта комплетно реновирање стана – од пода до плафона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала