- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Прва лутајућа црна рупа откривена у нашој галаксији

© Фото : PixabayЦрна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Астрономи са Научног института свемирског телескопа у Балтимору у Мериленду објавили су студију у којој тврде да су по први пут идентификовали лутајућу црну рупу у галаксији Млечни пут. Кејлаш Сакси, који је водио истраживање, известио је да је његов тим направио „прво недвосмислено откривање и мерење масе изоловане масивне црне рупе“.
У студији се наводи да се небески објекат креће брзином од приближно 45 километара у секунди и да је удаљен око 5.200 светлосних година од Земље. Научници сматрају да је црна рупа избачена у свемир када је њена матична звезда експлодирала – отуда и необично велика брзина за објекат те врсте.
Откриће је направљено уз помоћ свемирског телескопа „Хабл“, а датира из 2011. године.
Црне рупе се не могу директно открити јер нису видљиве. Међутим, астрономи проучавају гравитациони ефекат црних рупа на простор који их окружује.
У случају лутајуће црне рупе откривене недавно, истраживачи су приметили светлост коју емитује удаљена звезда која је путовала кроз гравитационо поље црне рупе. Астрономи кажу да су приметили како се светлост изобличила и постала светлија без очигледног разлога – што је уверило тим да пролази кроз гравитационо поље црне рупе, преноси РТ.
У ствари, феномен где гравитационо поље изазива закривљеност простор-времена – познат као гравитационо микролензирање – раније је коришћен за идентификацију удаљених небеских објеката.
Откриће слободно лебдеће црне рупе почело је у јуну 2011. године, када су два одвојена истраживања микро-сочива – Експеримент оптичког гравитационог сочива (ОГЛЕ) и Посматрања микро-сочива у астрофизици (МОА) – открила догађај који је достигао врхунац 20. јула.
Студија, касније названа МОА-2011-БЛГ-191/ОГЛЕ-2011-БЛГ-0462, на крају је трајала укупно 270 дана. Истраживачи су наставили посматрања уз помоћ свемирског телескопа „Хабл“ до 2017. године.
Тим астронома је потом анализирао податке које је прикупио и на крају закључио да је реч о небеском објекту који је највероватније црна рупа, а не звезда. Чак су успели да израчунају његову приближну масу - 7,1 пута већа је од Сунчеве.
Студија је достављена часопису „Астрофизикал џурнал“, а доступна је и за рецензију на серверу за предштампање арКсив.
Црна рупа у свемиру – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Може ли црна рупа постати бела рупа?
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Карика која недостаје“: У суседној галаксији откривена нова врста масивне црне рупе
Ротирајућа црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Колико црних рупа постоји у универзуму – научници новом методом стигли до невероватног броја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала