- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Три симптома умора која на нешто указују

© Fotolia / Viacheslav IakobchukГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Сигурно вам је познат онај осећај када се, чак и након сасвим довољно сати сна, пробудите уморни. Најрадије бисте се одмах вратили у кревет и отказали све обавезе, а аларм одложили на неко време. Међутим, умор може бити последица исцрпљености, али и показатељ да вашем организму нешто заиста фали.
Стручњаци су класификовали врсте умора и на основу тога дали предлоге како да свако стање предупредимо или решимо брзо.

Пад енергије

Можда вам се током дана, нагло и без икакве претходне најаве, јави нагон за спавањем толико јак да једва држите очи отворене. Пад шећера, имунитета, све сте савете ишчитали па и применили, али ништа не помаже.
Решење постоји, а нутриционисти наглашавају да постоје и варљиви узроци који доводе до таквих стања. Ради се најчешће о стварима које одлучујете да ставите у своје тело, храни и пићу које вас подмукло умарају, а требало би да чините управо супротно.
Џеки Лујнч, терапеуткиња и нутриционисткиња, за аустралијски је Козмо објаснила како је нагли пад енергије најчешће повезан с падом нивоа шећера у крви, преноси портал ДДЛ. У тим је случајевима најбоље посегнути за квалитетним избором шећера – воћем.

Грчеви у мишићима

Ако се у неком тренутку током дана осећате празно, могуће да вам недостаје магнезијум.
А ако уз то осетите грчеве у мишићима, главобољу и благе „тикове“, ради се само о додатним симптомима недостатка магнезијума.
Често је физички недостатак снаге повезан са мањком магнезијума у крви. Ако усред неке активности осетите да једноставно не можете даље, могуће је да је исцрпљеност узрокована управо тиме.
Тај осећај чест је код жена током менструалног циклуса, поготово ако су они обилни.

Мањак концентрације

Осећате се као да вам је „мозак уморан“ и једноставно не можете да размишљате? Поремећаји концентрације и немогућност да се усредсредите на било коју врсту интелектуалне радње уме да буде повезан са мањком витамина Б. У том случају треба узети витамине Б комплекса, који су веома важни за нервни систем.
Хроничан стрес и често конзумирање алкохола утичу на смањивање количине овог витамина у крви, а може се надоместити и квалитетном исхраном пуном зеленог лиснатог поврћа.
Истовремени умор и напетост могу бити последица превелике конзумације кафе. Нутриционисти при томе напомињу да се може радити и о осталим пићима пуним кофеина, попут газираних и заслађених напитака.
Они директно утичу на одржавање тела напетим и будним па након превеликог „уживања“ у њима нећете ни тако лако заспати. А можете само претпоставити какви ћете се пробудити.
Старији људи вежбају - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
ДРУШТВО
Осећај умора лош показатељ: Зашто старији људи треба да остану физички активни
Бургер - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
ДРУШТВО
Зашто су људи уморни после јела: Главни разлози и стратегије како да избегнете ову непријатну појаву
Аларм на телефону - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
ДРУШТВО
Зашто одлажемо аларм и зашто нас то чини још уморнијима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала