- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чудесно грчко семе може да смањи холестерол до 33 одсто

 - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Милиони људи широм света свакодневно се труде да смање висок ниво холестерола у крви, јер то може да представља озбиљну претњу по здравље. Истраживања сугеришу да грчко семе пискавице може довести до опадања високог нивоа холестерола након конзумирања.
Холестерол је воштана супстанца коју производи јетра на основу хране коју једете. Телу је потребна здрава количина холестерола да би функционисалo, али константно високи нивои могу зачепити артерије, повећавајући ризик од срчаних болести.
Смањење високог нивоа холестерола могуће је модификацијом дневне исхране и посебно увођењем намирница које су ефикасније од других. Ово је случај са грчким семенкама пискавице.
Истраживање објављено у „Џурнал оф фемили практис“ указује да конзумација ове хране која се узгаја у јужној Европи, западној Азији и северној Африци може да изазове значајно смањење високог нивоа холестерола.
Да би тестирали да ли семе пискавице може да снизи холестерол, истраживачи су прегледали неколико база података, укључујући Медлин, Ембејс, АМЕД и друге. На тај начин су приметили да су смањења статистички значајна и да представљају између 15 и 33 одсто.
Према истраживачима, овај ефекат се налази само у семену, пошто је студија о листовима пискавице открила не тако значајно смањење од 9 одсто. Благотворни ефекти конзумирања семена пискавице приписују се њиховом високом садржају влакана. Ово растворљиво влакно, које апсорбује воду, може смањити апсорпцију холестерола у крвоток.
Према клиници Мејо, пет до 10 грама или више растворљивих влакана дневно снижавају ЛДЛ холестерол, познат као лош холестерол јер зачепљује артерије. Међутим, постоје и друге намирнице, попут зрна јечма, које су такође одличан извор влакана, способан да спречи срчана обољења узрокована високим нивоом холестерола.
Грчко семе пискавице у Србији се може наћи у прдавницама здраве хране, а оне препоручују да се за унутрашњу употребу прелије кафена кашика са 600 мл хладне воде, остави да стоји три сата, па процеди. Добијену количину треба попити у току дана подељено у три једнаке дозе.
Ноге - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РУСИЈА
Која два симптома на ноктима указују на повишен холестерол
Фрижидер пун воћа и поврћа - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
РУСИЈА
Руски кардиолог открива како без таблета снизити холестерол
Прање руку - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Како се на рукама може приметити опасан ниво холестерола у организму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала