- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајденов саветник: Инвазија на Украјину може убрзо почети

© AP Photo / Evan VucciБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Вашингтон не може да наведе тачан датум „инвазије“ на Украјину, може да се деси и да Русија изабере дипломатски пут, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Не можемо да предвидимо тачан датум“, рекао је Саливан за „Си-Ен-Ен“.
Према његовим речима, САД верују да „инвазија, руске војне операције у Украјини може почети сваког дана“.
Бајденов саветник није искључио могућност да би до „ескалације тензија око Украјине“ могло да дође „у наредних недељу дана, пре краја Олимпијских игара”.
„То би се могло догодити и после Олимпијских игара“, оценио је Саливан, додајући да је став Вашингтона да би Русија могла да изабере и дипломатски пут.
Саливан тврди да би „војне операције могле да почну врло брзо”, чему наводно иде у прилог „концентрација и кретање снага на граници”.
„Оно што смо видели у протеклих 10 дана је гомилање и кретање руских снага близу границе са Украјином“, додао је.

Русија спрема изговор за инвазију

Истовремено, он је навео да се амерички савезници у НАТО слажу са закључцима америчких обавештајних служби да Москва „припрема изговор“ за наводну инвазију на Украјину“.
„Поседујемо обавештајне податке да Русија то активно планира. И не причамо само ми о томе. То су саопштили и наши савезници из НАТО-а. Проучили су обавештајне податке, извукли закључке о њиховој поузданости и дошли до истог закључка као и ми – а то је да свет мора да буде спреман на то да ће Русија створити изговор и онда крене у војна дејства“, нагласио је Саливан.
С тим у вези, додао је да САД шире ове информације у нади да ће Русија „одустати од тих планова“, пошто су они обелодањени. Истовремено, Саливан није пружио никакав доказ који би поткрепио његове речи.
Подсетимо, „Политико“ је објавио да је амерички председник Џозеф Бајден током видео конференције, у којој су учествовали лидери више западних држава, изјавио да би Русија могла да нападне Украјину већ 16. фебруара.
Запад последњих месеци интензивно оптужује Русију да се спрема за инвазију на Украјину због чега је, како наводе, на граници са Украјином нагомилала војне снаге. У Москви то негирају истичући да тако немају намеру да нападну Украјину а да Запад то користи као би још више приближио војне снаге и технику НАТО руским границама.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РУСИЈА
Москва: Америка вређа здрав разум причом о томе да Русија само што није напала Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала