- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Без рестриктивних дијета: Научници открили најједноставнији рецепт за мршављење

CC0 / Pixabay / Дијета — илустрација
Дијета — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Уколико сте спремни да се ухватите у коштац са вишком килограма, сигурно ћете прво прибећи некој од дијета и физичкој активности. Међутим, најновија студија открива да није све у томе, већ да је неопходно и да се мало дуже спава.
Студија је показала да, уколико се свако вече одспава сат дуже, дневно се мање унесе 270 калорија. То значи да би за три године могло да се изгуби око 11 килограма.
Научници са Универзитета у Чикагу су, желећи да установе каква је интеракција спавања и гојазности, спровели клиничко испитивање на 80 особа, од 21. до 40 година.
У студији, објављеној у журналу „JAMA Internal Medicine“, наводи се да су особе које су спавале мање од 6,5 сати успеле после саветовања са лекарима да продуже сан за 1,2 сата. Они су добили корисне савете како да то постигну — да пригуше светло и не користе лаптоп или мобилне телефоне најмање пола сата пре одласка у кревет.
„Када би се здраве навике спавања одржале дугорочно, с временом би резултирале клинички значајним губитком тежине“, навела је Есра Тасали, водећи аутор студије.
Она је указала да су приликом истраживања намерно избегавали рестриктивне дијете или мењање уобичајених животних навика, истичући да су испитаници могли да једу шта год су пожелели.
Девојка држи слаткиш - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
ДРУШТВО
Три начина да престанете да једете на нервној бази
 - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
ДРУШТВО
Шта може да се деси ако стално једете овсену кашу
Суво воће - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
ДРУШТВО
Која намирница најбоље утоли глад и сузбија жељу за шећером
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала